torstai 26. kesäkuuta 2014

Tomaatti-raparperikeitto

 Heinäkuu on jo oven takana..sillä olisi  menossa viimeinen viikko kesäkuuta. Mitä KESÄkuuta? Hallaöitä, päivätkin olivat  siinä kymmenen kieppeillä  mittarissa, räntää saatiin monena päivänä..
 Siis tämmöinen KESÄkuu meillä oli.

 Olisiko tuleva heinäkuu sellainen kuin se oli lapsuudessa. Kuumat, aurinkoiset päivät, välillä ukkosti, joka hetkellisesti viilensi ilmaa mutta  kohta oli taas hiostavaa... Toivossa olisi sellainen heinäkuu. Saadaanko se, senhän tiedämme vasta elokuussa.

No. Satakoon vaikka " ämmijä" kuten eräs mainostaa tv:ssä, senkin uhalla tehdään tälläkertaa Tomaatti-raparperikeittoa. Tällainen kylmä keitto kuitenkin virkistää, joten se paikkansa ansaitsee lounaspöydässä.
Tarpeet ovat nämä:

1 l raparperin paloja
2 rkl ruokosokeria
2 rkl kidesokeria
1tlk/400 gr kuorittuja säilyketomaatteja
tai
kaltattuja tuoreita tomaatteja
2½ dl tomaattimehua
tai paseerattuja tomaatteja
2½ dl vettä
1 kana- tai kasvisfondikuutio
3-4 timjaminoksaa
tai
½ tl kuivattua timjamia
1 kanelitanko
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
myllystä

1
Kuori ja paloittele raparperit noin 2 cm paloiksi.
pane viipaleet kattilaan ja lisää sokeri.
Kuumenna hiljalleen koko ajan sekoittaen,
kunnes palat  ovat hieman pehmenneet.

Lisää loput ainekset ja keitä hiljalleen
noin 5-10 minuuttia,
kunnes raparperi on pehmeää.
2
Poista kanelitanko, ja timjaminoksat.
Soseuta keitto tehosekoittimella sileäksi.
Anna jäähtyä haaleaksi 
ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi.
3
Tarkista keiton maku,
lisää suolaa ja pippuria.

Kaada keitto tarjoilulaseihin
ja korista mielesi mukaan.
¤
Hyvää ruokahalua!





Ollaan kuitenkin kesän keskellä,
joten nautitaan siitä.
Villapaita on pieni satsaus että tarkenee..
kesäyössä.
¤
Kesäterveisin Maireanna

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kuulostaa eksoottiselle. Hain juuri metsästä kantarellit ja kokeilen niitä litulaukan kanssa tänään, saksankirvelin kanssa huomenna ja seuraavaksi käenkaalin. Ihanaa, että niiden aika on jälleen.

Maireanna kirjoitti...

Sinulla vasta vaikuttaakin eksoottiselle.. kerroppa sitten, miltä maistui?

arleena kirjoitti...

Luin ensin raparperi-tomaattikeitto. Mutta tarkemmin ohjetta lukiessani huomasin, että kyseessä onkin kaksi keittoa.
Hyviä molemmat.
Vai oliko kumminkin vain yksi keitto.

Maireanna kirjoitti...

Arleena:
Kyllä tämä on yksi keitto. Toisinsanoen tomaattikeitto höystettynä raparperilla. Ekaversio oli mielestäni liian tomaattinen kun laitoin epäillessäni vähemmän raparperia. Jännä maku.Keveämpi, ja jos helteitä tulee niin sopii keveäksi nälän taltuttajaksi.