sunnuntai 25. lokakuuta 2009

LUUSOPPA 80- LUVUN TYYLIIN

Säästäväisyys on ajan kova sana. Ainakin itseltäni oli unohtunut esimerkiksi sianluitten käyttö. Joskus -80 luvulla sitä viimeksi haalin keittoon makupohjaksi tai paahdoin uunissa.Nyt putkahtelee tiedotusvälineissä vähänväliä luusoppaa ja sen taloudellisuutta korostetaan. Kuitenkin,- varsinainen syy miksi se haihtui kelkastani oli luitten hinnannousu. Ennen ne oli sentään todella edullisia. Kun ottaa huomioon sen että luista irtoaa vain se maku vähäisen lihamäärän lisäksi, sen jälkeen niillä ei ole käyttöä. Oikea liha on 100% ehtaa syötävää. Taloudellisuus lihassa menee ainakin jätteen kannalta kannattavimpaan piikkiin.Se tästä historiasta 30 vuoden ajalta. Nyt aion kuitenkin mennä Atrian myymälään katsatamaan, löytyykö aineksia HELPPOON KEITTOON:

Tarvitsen n. 1 kg lihaisia possunluita
2 l vettä
suolaa, mauste- ja valkopippuria
6-8 perunaa
1-2 porkkanaaAloitan edellisenä iltana. Laitan luut veteen kiehumaan ja pistän pippurit teepalloon, lisään veteen.

Annan kiehua kunnes liha irtoaa luista helposti. Jäähdyttyä rapsin lihan luista. Lisään lihan liemeen ja laitan liemen jääkaappiin odottamaan huomista.SEURAAVANA PÄIVÄNÄ:

Laitan liemen sekaan lohkotut perunat ja porkkanapalat. Keitän kypsäksi. Nostan maustepallon pois ja tarkistan maun.Tämä on se riisuttu malli, mutta valkosipuli, tilli ja persilja antaisi lisäpotkua. Mutta jos tahtoo olla pilkulleen taloudellinen kasarilainen niin se olisi tässä!

HYVÄÄ RUOKAHALUA!

2 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Pitkä aika viimeksi, tyttäreni osaa, ja keittää luusoppaa ja ihania lihapatoja.

Hallatar kirjoitti...

Luusoppa onkin jäänne niiltä ajoilta jolloin eläin oli olemassa ensin kokonaisena ja siitä otettiin talteen kaikki mahdollinen jopa ne luutkin.

Nykyäänkin se on silloin taloudellista jos ostaa vaikkapa lihapalan jossa luita mukana.