tiistai 17. joulukuuta 2013

Englantilainen hedelmäkakku

Pyhiksi  on leivottava aina jotakin kahvikakkua.. Tykkään  hedelmäkakusta, siitä en sitten pääse mihinkään! Kun teen niitä  monta kerralla, niin  ovat sitten pakkasessa tekeytymässä. siellä niitten  maku vaan paranee. Talvikakkuna tätä pidän erikoisesti, makua kun antaa mehevät  rusinat, kirsikat ja  rommi.  Mikä onkaan paukkupakkasilla parempaa höyryävän kahvin tai kaakaon kera? Ei sitten muu kuin sula kaakao!

Ohjeita hedelmäkakkuun on monia, senkin olen huomannut.Tunnisteista löydät  yhden nimikkeellä  helppo hedelmäkakku, mutta tämä on se perus oikea englantilainen hedelmäkakku. Maustakin sen tuntee..

Tämä ohje on iki-ihanasta Kotiliedestä. Edullisia tarjouksia lehdestä saat Lehtikuningas.fi
( Olen vuosien varrella kopsannut monet hyvät ohjeet sen lehden sivuilta.


Mitä tämä kakku pitää sisällään:

200 gr rusinoita
1 rs ( 65 g ) sukaattia
1 rs  ( 125/80 g ) punaisia  säilykekirsikoita
1 rs ( 125/80g ) vihreitä säilykekirsikoita
1½ dl omenamehua, rommia, tai brandya
250 g voita tai margariinia
1½ dl fariinisokeria
1½ dl sokeria
4 kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl jauhettua pomeranssia
1 ps ( 100 g ) mantelirouhetta
1
Sekoita rusinat sukaatit ja pilkotut kirsikat omenamehun tai alkoholin kanssa. ( Voit käyttää myös vain osan nesteestä ) Anna maustua huoneen lämmössä 2-4 tuntia.
2
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen seokseen huolellisesti vatkaten. Sekoita jauhot  mausteet ja mantelirouhe  keskenään. Valuta hedelmät huolellisesti ja säästä liemi. Lisää rasva-munavaahtoon vuorotellen hedelmä- ja jauhoseosta. Nostele varovaisesti  taikinaa sekaisin.
3
Kaada taikina huolellisesti voideltuun  ja korppujauhotettuun vuokaan ( noin 1,5 l vetoiseen vuokaan )
Sirottele vuokaan  hiukan mantelilastuja ennenkuin kaadat taikinan vuokaan.. Ne jää sitten  kakun kypsyessä uunissa  kauniisti kakun pinnalle..

Paista kakkua 175 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. ( Kokeile kypsyyttä tikulla  )
Anna kakun jäähtyä voassa puoli tuntia ennenkuin kumoat sen.
4
Valuta kakun pintaan hedelmä- alkoholiliemi. Kääri foloipaperiin ja anna maustua kylmässä muutama päivä.
( Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.)


¤

Vaikka tällähetkellä sää näyttää kurjalle, niin kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu.. Eihän musta joulu ole paha? Tulipalopakkaset kyllä!

Näissä merkeissä, nähdään taas!

Maireanna

1 kommentti:

Harakka kirjoitti...

Hyvältä ja maukkaalta kakku näyttää, nami!
Hyvää joulun odotusta sulle..ja meillä on mustaa ja hämärää..eikä lumesta tietoakaan!