keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Seitsemän vinkkiä miten jouluruuat onnistuu..

 Vielä on piipahdettava täällä hetkinen ennen Jouluun laskeutumista.
Aamun lehdessä oli nämä vihjeet..joita minä en ainakaan ole tiennyt? Niinpä ohjeet laitan tänne, niin löydän ne täältä.
 Ja lienee siten jokaisen teidänkin käytössä?

Salaisuus 1 / Kinkku
Tuore kinkku pitäisi pitää kuukauden päivät kylmiölämpötilassa
10 %  suolavedessä. Paistolämpötila 150 astetta, kypsytysaika tunti per painokilo.

Salaisuus 2 / Lanttulaatikko
Tärkeintä on kypsentää lanttukuutiot  täysin kypsäksi ja soseuttaa plenderillä tai lihamyllyllä aivan ohueksi soseeksi.
Kaikista viisainta olisi kuulemma valmistaa sose jo syksyllä ja pakastaa se. Näin joulunaikaan lantut ovat jo vähän puumaisia ja kitkeriäkin. Lanttulaatikon pitäisi muhia uunissa kauan, kahdesta-kolmeen tuntiin, 150 asteessa.  Jos laatikon hätäisesti liian vähän aikaa paistaa, siitä tulee vaaleaa lötköä. Oikea lanttulaatikko on tiivistä, siirappi on kiteytynyt ja maustanut laatikon.
Tuunausvinkkinä:  laita valmislaatikoihin kermaa, muna, suolaa ja muskottia.


 Salaisuus 3 / Sienisalaatti
Onnistuneen sienisalaatin salaisuus on hapossa joka saadaan etikasta. Etikka taittaa sen rasvaisen maun joka tulee kermasta.
Etikkaa tarvitaan vain vähän, vaikka teelusikan kärjellinen!
Etikka tekee ihmeitä esim. lohikeitolle. Taikoo pois rasvaisen maun.. ( Auttaisikohan tuo vinkki närästykseen lohikeiton jälkeen? )

Salaisuus 4 / Rosolli
Rosolli ei mene pieleen jos keität porkkanat ja punajuuret itse ja pilkot kokonaista maustekurkkua joukkoon.
Sen voit pilata lisäämällä sipulit ja sillit! Siispä varo.. Yhdistä annoslautaselle vasta kaikki.
Huomaat, että jos kaikki on sekoitettu ja tarkoitus on tarjota sitä uudelleen, niin sipuli tuo nopeasti käyneen ja silli eltaantuneen maun. Uh! Jatka rosollia aurajuustomuruilla, päärynälohkoilla ja kruunupiparin palasilla..

Salaisuus 5 / Karjalanpaisti
Paistilihat on ehdottomasti ruskistettava ennen uunivuokaan laittamista.  Pannun huuhdevesi kaadetaan karjalanpaistin sekaan. Näin tulee kirkas kaunis paisti.

Salaisuus 6 / Lohi
Suolaaminen on tyypillisin ongelma. Suolaa ei vaan heitetä valkoiseksi peitoksi kalan päälle, vaan  hierotaan pintaan. Anna suolan imeytyä kymmenen minuuttia huoneenlämmössä ja paketoi sitten lohi leivinpaperiin. päälle vielä tiiviisti kelmua. laita jääkaappiin jotta suola pääsee imeytymään.
Graavilohelle: suolaa, hiukan sokeria, tilliä ja maustepippuria, rosepippurikin käy. Jos haluat väriä, niin levitä kalan päälle punajuuriviipaleita ja lopuksi laita paino päälle.

Salaisuus 7 / Tuunattu jälkiruoka
Upota pussillinen sekahedelmiä lasiastiassa olevaan glögiin. Lisää vähän rommia ja anna maustua pari-kolme päivää. Tarjoile rommilla maustetun vanilja- tai kermavaahdon kanssa. Koristele kanelitangolla.

¤


Nyt Annantupa lasketuu Joulun viettoon
ja toivottaa kaikille lukijoilleen
RAUHALLISTA JOULUA

Maireanna

2 kommenttia:

Tupun tupa kirjoitti...

Täytyykin laittaa korvan taakse nämä vinkit.
Ihanaa Joulun aikaa teille.

Kai.k kirjoitti...

minulle ei näy kaikki mitä täällä ja muissa blogeissa olette Caritan kanssa kehitelleet; minulla on ne kaikki mainos estot.. ;(

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...