Joululehtiä selaillessani sattui tämä ohje silmiini ja kohta olin jo leipomuksen ääressä.
Hyvää vaihtelua, itsetehdyssä on se oma makunsa joka voittaa valmiit, helposti kassiin sujahtavat saksalaiset jouluhalot.
Tarpeita pitää varata monipuolisesti, mutta näin joulun alla niitä kuitenkin varaa kaappiin muutenkin. Esim. hedelmäkakkua varten.
Tässä ohje kokonaisuudessaan:
Stollenit
Juuritaikina:
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
5 dl vehnäjauhoja
TAIKINA:
200 gr pehmeää voita
1 dl sokeria
150 gr mantelimassaa
1 rasia ( 50 g ) appelsiininkuoria
1 dl kuivattuja karpaloita tai puolukoita
100 gr tummaa suklaata
yhden sitruunan raastettu kuori
1 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl rommia tai konjakkia
noin 5 dl vehnäjauhoja
VOITELUUN:
50 gr sulatettua voita
PINNALLE:
tomusokeria
1
Valmista taikinajuuri. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon mausteet ja jauhot.
Anna seoksen kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.
2
Raasta mantelimassa karkeaksi raasteeksi Sekoita huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja manteliraasteseos
keskenään ja lisää juuri taikinaan.
3
Rouhi pähkinät ja suklaa. Raasta sitruuna. Lisää hedelmät, sitruunankuori ja suklaa, pähkinät sekä alkoholi taikinaan. Lisää jauhot ja alusta taikinaa.Kohota taikina uudelleen.
4
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat paksuhkoiksi soikeiksi levyiksi. Käännä levyt rullalle ja leikkaa vuokiin sopiviksi paloiksi.
( Laita taikinapalat voiseltuihin vuokiin! )
5
Kohota pullat ja paista 200 asteisessa uunissa kypsiksi, eli noin 20-25 minuuttia.
6
Sivele stollenit kuumina voisulalla ja ripottele päälle tomusokeria!
¤
Eikös vaan houkuttele tekemään näitä joskus itse? Minä ainakin aion tehdä uuden satsin..
Terveisin
Maireanna
2 kommenttia:
Nami,aineksetkin sellaisia että ei voi olla kuin hyvää!
Nams. Ihana ohje. Kiitos.
Lähetä kommentti