sunnuntai 8. syyskuuta 2013

TARTE TATIN


 Omenia on nyt saatavilla runsaasti. On oikeaa omenien sesonkiaikaa!  Silloin  tekee mieli tehdä  ehdottomasti keikauskakkua.  Vaikka omenapiirakkakin houkuttelisi kovasti, mutta joku toinen kerta sitten.. Kaikenlaisiin ruokiin lisäilen  omenalohkoja, varsinkin lihapata saa siitä  hyvän maun. Ja minähän  laitan  omenaa melkein mihin vaan, joten  taidan olla pahasti  heikkona omeniin? Pahasti koukussa.
 Tämä ohje on pyörinyt kaapissani pitkään, välillä keittokirjan sivujen välissä, välillä tiskipöydän kulmalla,  ja välillä kaapin hyllyn sivussa jauhopussin vieressä. Milloin se nyt on vaan jäänyt viime käytön jäljiltä jäämään..  Ajattelin että sen olisi jo aika siirtyä tänne Annan tuvan kansioon talteen. Täältähän  sen varmasti löydän,.. ja siinä sivussa Sinäkin.
Tarvikkeet näetkin ekakuvasta ja itse kakun valmistus menee tätä rataa:

1
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Paloittele sekaan voi ja nypi  ainekset  murumaiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele  taikina litteäksi levyksi leivinpaperin päälle. Anna levätä kylmässä parituntia.
2
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat. Ripottele halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoisen uuninkestävän vuoan tai paistinpannun pohjalle puolet sokerista. Lisää päälle puolet voista viipaleina tahi nokareina. Lisää kerros omenoita, ripottele päälle sokeria ja jatka kunnes kaikki omenaviipaleet on ladottu vuokaan. Painele omenoita tiiviimmäksi. Lisää lopuksi pinnalle loput voista.
3
Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi levyksi. Nosta levy omenoiden päälle ja painele taikinasta reunus omenoiden ja vuoan väliin. Tee keskelle pohjaa  veitsellä höyrytysaukko.
Kypsennä torttua 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
4
Anna jäähtyä paiston jälkeen hetken ja irrota sitten reunat varovasti ohutteräisellä veitsellä ja kumoa torttu uuninkestävälle vadille. Ripottele pinnalle vähän sokeria ja ruskista tortun pintaa hetki uunissa grillivastusten alla.

¤
Makoisia kahvihetkiä.

Maireanna

Ei kommentteja:

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...