torstai 12. syyskuuta 2013

Punajuurikeitto

 Torilla käydessäni en voi olla ajattelematta että voi, pian tulee taas kylmät säät ja silloin nämäkin tuoksukokemukset jää.  Mutta...
..Onneksi on kauppahalli saatu rempan jälkeen, piitkän odotuksen jälkeen  kuntoon ja niin torimyyjät  pääsevät taas siirtymään  hallin sisätiloihin talveksi. No, lohdutus sekin, sillä viimetalvena  piti hallin  olla osan talvesta tyystin suljettuna. Nyt  kun vihdoin  koko tori ja halli  ympäristöineen alkaa olla  rempan osalta loppusuoralla ja kyllä täytyy sanoa, että kannatti odottaa!
Poissa on se epätasainen kiveys johon huonojalkaiset kompasteli. Minäkin siksi kartoin kaupungilla ja varsinkin torilla kulkemista. Kyllä nyt kelpaa..Ihanan tasaista, uusia penkkejä,  tulossa on kukka-altaita, valopylväitä..ym.. Kuinkahan kaunis ensi kesänä tori onkaan? Valmista  oikeastaan piti olla jo ajat sitten, mutta loputtomien valitusten takia remontti siirtyi ja siirtyi. Kiista koski kalahallia. Nyt sen paikalle on sitten  rantautunut Apaja.

 Punajuurista piti puhuman. Oikeastaan olen hulluna niihinkin!  Raasteena, keitettynä, paistettuna ja ihan..no raakana en sentään.. Etikkapunajuuret! Nam.. Keittona en ole vielä kokeillut, mutta nappasin ohjeen talteen jostain lehdestä. Ja täällä se pysyy tallessa oikeasti. Vaikuttaa namille. Katsotaanpa, mitä siihen tarvitsee:

PUNAJUURIKEITTO

500 g punajuuria
2 punasipulia
1 palsternakka
puolikas selleri
4 Rosamunda perunaa
n.1½ l vettä
kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
timjamia
rouhittua mustapippuria
1-2 dl kermaa

PINNALLE
150 g vuohenmaitotuorejuustoa
2 dl ranskankermaa

KORISTEEKSI
yrtinoksa

1
Kuori ja lohko kasvikset. 
Lisää kasvikset ja mausteet veteen.
Keitä kypsäksi noin tunnin verran.
2
Soseuta ainekset sileäksi keitoksi.
Lisää kerma ja kypsennä. Tarkista maku.
3
Tarjoa keiton kanssa ranskankermasta ja vuohenjuustosta sekoitettua tahnaa.
Koristele yrtinoksalla.
¤
Aika simppelit tarvikkeet ja eikä ihmeesti vaadi hellan ääressä vahtimista. Tämä keitto taitaisi olla hyvä tarjottava vaikkapa pihan syystalkoissa? Ei nimittäin mene montakaan viikkoa kun taloissa pyörähtää käyntiin syystalkoot pihoilla.

Huhuh. Huomenna on perjantai ja 13 päivä!
Toivottavasti päivä menee hyvin
ilman kommeluksia.
¤
Kaunista viikonloppua kaikille!

Maireanna

2 kommenttia:

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Mielikeittojani!

Taina kirjoitti...

Kuopio on tuttu paikka,siellä asuu tätini ja serkkujani.Ah punajuuria,suurta herkkuani on!