sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Tukkimiehen soppaa ja tuoretta sämpylää..

 Kesäaika alkoi virallisesti. kelloja rukattiin..taas! Viisareita heivasin tunnilla eteenpäin. Luulenpa että ajanoloon kellot ei tästä päättämättömyydestä kovin pidä ja sanovat sopimuksensa irti. Oma sisäinen kelloni ainakin heti reagoi että on puututtu sen rytmiin ominluvin?
Aurinko paistaa ulkona, mutta en oikein innostu siitä. Liukastakin näyttää olevan? Joten, vietän ihan rauhassa  tasauspäivän!
Päätin eilen että teen tänään Tukkimiehen soppaa. Mitäkö se on? No ihan tavallista makkarasoppaa, mutta rouheammalla kädellä tehtynä. Siihen ei paljoa ohjettakaan tarvitsisi, mutta tässä se kuitenkin tulee:

10 perunaa
2 porkkanaa
pala selleriä
pala purjoa
pala lanttua
1 l vettä
1 kanaliemikuutio
2 kasvisliemikuutioita
kuivattua tilliä
oksa persiljaa
paketti lenkkimakkaraa
½ tl ciliä
1
Kuorin ja paloittelin isoiksi paloiksi perunat ja kasvikset. Sitten ne vaan kattilaan, veteen kypsymään. Ruskistin makkarapalat ja lisäsin ruskistamisen loppuvaiheessa chilin. Kaadoin kattilaan kasvisten kanssa kiehumaan hiljalleen, annoin makujen tekeytyä vähän aikaa. Sitten tarkistin maun ja valmista!
¤

Sain sentään itsestäni senverran irti, että eilenillalla laitoin jääkaappiin sämpylätaikinan kohoamaan. Tai ei se oikeastaan sämpylätaikinaa ole, vaan paremminkin patonki- tai pizzataikinaa.  Tarvikkeet meni suurinpiirtein näin.

3½ dl vettä
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa 
500 gr vehnäjauhoja
vähän juustoraastetta 

Sekoitin ainekset kulhossa, ( en vaivannut yhtään) ja laitoin jääkaappiin kelmun alle kohoamaan yön yli.
Aamulla nostin huoneenlämpöön ja tunninpäästä nostelin kämmenen kokoisia paloja taikinaa, ja suurpiirteisesti muotoillen ladoin  pellille. Sirottelin myös  hiukan juustoraastetta niiden  päälle
Silläaikaa kun kahvi valui, paistoin uunissa 225 asteessa ehkä 15 minuuttia.
Hyviä tuli. Ensikerralla aion tehdä laiskasti patonkitangoiksi?

5 kommenttia:

Harakka kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anna kirjoitti...

Kääk! Poistin vahingossa kommentit..Sorry, sorry, en tarkoittanut!

Uuna kirjoitti...

No, täältä tulee heti uusi, älä sure. Vahinkoja tapahtuu ja tämä oli osin minun vikani. Mutta oikeasti, niin sanahirviöt käännyttävät monen kommentoijan ympäri.

Herkullisen näköisiä sämpylöitä. Muistan että olen joskus muinoin tehnyt pullaa samalla systeemillä, siis jaakaappiin vaan. Mutta sämpylöitä en ole koskaan tehnyt näin, täytyykin kokeilla.

auts...täällä ne ovat sittenkin...menenkin katsomaan toiselle puolelle, missä yleensä käyn.

Anonyymi kirjoitti...

Aina sattuu tekevälle..ja oppii. Meneekö hyvin?

Piparipulla kirjoitti...

Tosi hyvä keitto! Nykyään en voi syödä makkaraa usein, mutta rakastan makkara tai nakki keittoja :)

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...