torstai 13. tammikuuta 2011

Jamien aamulätyt ja Annan sitäsuntätä sämpylät

 
Posted by Picasa

Aamulla jääkaappi ei tarjonnut kahville lisuketta. Ja minullehan ei pelkkä kahvi kelpaa..kuka sitä nyt tervaa heti aamulla tarjoaa vatsalleen? Johan siitä suolet ihan sykkyrälle menee pelkästä ajatuksestakin. No, onneksi oli se kikka kakkonen..Jamien aamulätty muistissa- ja muniakin löytyi jääkaapista. Kupillinen jauhoja, kupillinen maitoa, yksi muna, vispaus ja sormepäällä hiven sokeria. Ja pannulle paistumaan. Tulee neljä lettua. Aikaa kuluu noin 10 minuuttia, eli sen aikaa kun kahvi valuu keittimessä.
Lettu vaan lautaselle, maustamatonta jogurttia päälle ja hiukan juoksevaa hunajaa.. Kylläpä aamulehdenluku sujuu nyt hyvissä merkeissä ja päivä voi alkaa.

Mutta se tämän päivän juttu, sämpylät. En ollut leiponutkaan niitä pitkään aikaan. Pullan puputus: niitä aion kartella nyt parhaani mukaan, tilalle terveellisempiä sämpylöitä jatkossa. Ne kelpaa aamulla ja päivällä keitonkera, päällysteitä tietysti tiukasti suurennuslasilla valikoiden. Mennäänpä reseptiin:

MONIVILJASÄMPYLÄT ANNAN TAPAAN

Tarpeet

5 dl vettä
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 pss Sunnuntai-kuivahiivaa
12 dl Sunnuntai Monivilja-sämpyläjauhoja
½ dl auringonkukan siemeniä
½ dl kinkkukuutioita
½ dl ohrajauhoja
½ dl vehnäjauhoja
100 gr juustoraastetta
50 gr juoksevaa Sunnuntai-leivontamargariinia.

Sekoitin kulhossa lämpimään veteen suolan ja sokerin, hiukan jauhoja. Lisäsin kuivahiivan ja siirapin. Jauhot seuraavaksi ja muut aineet. Tuo muut aineet..siinä ropsahti vahingossa kinkkukuutiot, oli tarkoitus lisätä juustoraaste! Hups! Mutta päätin kokeilla. Viimeiseksi margariini joukkoon ja hiukan vaivasin taikinaa sekaisin sitkon saamiseksi.
Kohotus pesualtaassa, kulho lämpimässä vedessä. Kohoaa nopeasti.
Nostelin jauhotetuilla käsillä sopivan muotoiset sämpylät pellille, kohotusta jälleen noin 15 minuuttia.
Uuni olikin jo säädetty 225 asteeseen. Paistoaika 12-15 minuuttia.
Tässä välillä oli ovikello soinut jo parikertaa, niinpä ensimmäiset ämpylät joutui testiin heti.
Olivat kuulemma hyviä.

3 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Vastapaistetut sämpylät ovat mainiota sellaisenaan, nämä kuulostivat herkullisilta

Mausteinen Manteli kirjoitti...

no ihan paras aamupala kyllä :) Itse vetäsen monesti mustan kahvin tyhjään mahaan, laiska kun olen ;) ja sitten ei ole hyvä olo ei..

♥ Hannele kirjoitti...

nami, mies leipoi eilen

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...