perjantai 7. marraskuuta 2014

Punssitorttu


Kun ensimmäiset lumihiutaleet putoaa maahan, minulle tulee ensimmäiset joulufiilikset.
Ja  kaupoissa liikkuminen vielä  vahvistaa olotilaa... alkaa näkyä selviä merkkejä joulusta.
Pikkujoulut putkahtelee useamman puheessa. Kotona ainakin kynttilöitten elävä liekki vie ajatuksia joulunajan menyyseen, mitä uutta tekisi tänä jouluna, vai pysyttelisikö vanhassa printeisessä?
Kaappeja raivatessa löysin tämän postauksen aiheen..  punssitortun  ohje on  viime joululta, taisi olla Kotiliedestä leikattu ohje. Vaikutti mielenkiintoiselta, mutta en ehtinyt kokeilla. Jospa tänä jouluna?
Tallennan sen nyt tänne  talteen, ennenkuin heitän paperin roskiin.. täällä ohje on paremmassa tallessa kuin lippulappu kokoelmassa  jossain laatikon pohjalla.  Ja  täällähän  se on myös vapaasti kaikkien  käytettävissä. Eikö vaan?
 Isäinpäivävihjeeksi tämä on jo myöhässä, mutta pikkujouluihin ehtii kokeilla. Ja jos osoittautuu  hyväksi, niin jouluna uutta kehiin..  Ohje menee näin:

PUNSSITORTTU

250 g kuivattuja luumuja
2 dl punssia

POHJA
100 gr kylmää voita
75 gr mantelimassaa
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
2 rkl vettä

TÄYTE
liotetut luumut
75 g mantelimassaa
1 rkl luumujen liotuslientä
½ dl kermaa
1 dl ranskankermaa
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria

1
Liota luumuja punssissa yön  yli, tai vähintään 6 tuntia.

2
Kuutioi voi ja raasta mantelimassa.
Pyöräytä mantelimassa, voi, jauhot ja sokeri
monitoimikoneessa.

Lisää vesi ja sekoita taikinaksi.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Tue reunoja vaikkapa foliopannalla..
ja esikypsennä pohjaa 
10 minuuttia 200 asteisessa uunissa.

3
Ota piirakkapohja uunista 
ja poista foloipanta.
Siivilöi luumut liemestä ja lado 
ne esikypsennetylle piirakkapohjalle.
Raasta mantelimassa  luumujen päälle.

Sekoita tilkka punssilientä, kermat, kananmuna ja vaniljasokeri
keskenään ja kaada liemi piirakkavuokaan.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta hyytyy.
(suojaa reunat tarpeen tullen foliolla)


Mukavaa Isäinpäivää

toivottaa Maireanna

5 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Tämän on pakko olla hyvää. Kiitos ohjeesta.
Ihanaa viikonloppua sinulle.

Harakka kirjoitti...

Tämän otan talteen, on niiiin hyvän oloinen resepti!
Kiitos sulle muuten käynnistäsi blogissani.
Ollaan tultu raskaalta matkalta takaisin ehjinä, vaikka olikin tosi synkkä ja pimeä ajomatka sinne Kuopioon.
Mutta oltiin kyllä aika väsyneitä, kun kotiin päästiin ja vielä seuraavanaja sitäkin seuraavana päivänä!
Hyvää viikkoa sulle!

Una kirjoitti...

Hiano piirakka. =) Mitä jos käyttääkin luumumarmeladia? Tai vastavuoroisesti tuoreita luumuja?

Maireanna kirjoitti...

Unalle: Tulee varmaan ihan hyvää niinkin.. Kokeile!

Harakka: Olit ajatuksissani... aina tällaiset ovat raskaita reissuja..

Enkuli: Se ON hyvää, namnam..

pike kirjoitti...

Kun osaisi tehdä, vaikka on ohje, niin minulla aina menee pieleen, mutta ainahan voi yrittää, hyvä ohje ja hyvä kakku varmasti.

Tuorein postaukseni

Marjapiirakkaa pitkästä aikaa..!

Että onkin ollut koleaa koko KESÄ ? Elämänmenokin  on sen mukaista, olen viihtynyt vain sisätiloissa, ja väsyttää ihan julmetusti. Ei jaksai...