perjantai 28. elokuuta 2009

RUISLEIPÄÄ..

Posted by Picasa
Kaikkea sitä keksiikin! Ruveta nyt leipomaan ruisleipää. Mutta kun sain ehtaa myllystä suoraan sopivan karheaa ruisjauhoa, niin oli verestettävä kaukaisia muistoja. Kotona ennen oli kuin juhlaa, kun viljan ensimmäinen säkki kannettiin aittaan! Seuraavana päivänä alkoi takuuvarmasti ruisleivän teko. Muistelin miten se leivottiin:
ENSIN JUURI:
5 dl vettä
4-5 dl ruisjauhoja
Kiehauta vesi ja jäähdytä. Lisää jauhot vähitellen, vatkaa voimakkaasti samalla. Laita juuri muhimaan lämpimään paikkaan 2 vuorokaudeksi.
SITTEN ITSE LEIVÄNTEKO:
750 gr hapatettua juurta
2,5 dl lämmintä vettä
1 rkl suolaa
20 gr hiivaa
7,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl hiivaleipäjauhoja
Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää juuri, suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa kunnes se jää vain hiukan tarttuvaksi. Ripottele jauhoja pinnalle ja anna rauhoittua käsittelystä reilu puolituntia.
Pyörittele sitten taikina limpuiksi ja pistele haarukalla jotta kohotessaan ja paistuessaan ei repeile.
Uunissa lämpötila 200 astetta. Paista noin tunti. Jäähdytä ritilän päällä ja peitä liinalla. Hyvää ruokahalua!

5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Minun on jo kauan tehnyt mieli tehdä ruisleipää! Mutten ole ihan varma,että täällä myytävästä ruisjauhosta (minulla on täysjyväruisjauhoa pakkasessa) tulee samanlaista kuin sinun leipäsi. Täytyy joskus kokeilla!

Harakka kirjoitti...

Varmaan tosi hyvää!

arleena kirjoitti...

Ruisleipä on niin hyvää.
En jksa leipoa, mutta kuvittelen, että leipäsi oli suussasulavaa

Leen@ kirjoitti...

Hauska sattuma: minä muistelin tänään äitini leipomapäiviä... hapanleipää meillä ei tehty, mutta muuta.

Osaatko tehdä uutispuuroa?

Anna kirjoitti...

Leenalle: Uutispuuroa tein toissapäivänä :-)

Tuorein postaukseni

Kesä, kesä, kesä!

Pyörrän pahat sanani, paistaa aurinko? On sitä odotettukin miljoona päivää, kuukautta, vuotta! No ei nyt sentään, mutta kun on tottunut siih...