torstai 1. tammikuuta 2009

UUDENVUODENPÄIVÄ ja PUUROSÄMPYLÄT

 

Sanassa Uudenvuodenpäivä, on mielestäni aina kuulostanut jokin ihan uuden alku.Onnea toivotettiin jokaiselle vastaantulevalle.
Kotona ennenvanhaan, sanottiin, että loppiaiselta alkoi härkäviikot.
No oppihan ne vuosien saatossa kokemaan mitä se tarkoitti.Ruoka oli vähäeleistä perusruokaa. Tämä jäi itselleni nykyaikaankin sovellettuna hyväksi härkäviikkojen avuksi, annan ohjeen tässä:

PUUROSÄMPYLÄT
2½ dl puurontähdettä(mikä puuro vain jäi yli)
2½ dl maitoa
50 gr hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
noin 7 dl sämpylä,graham- tai hiivaleipäjauhoja
1 dl sulatettua voita( öljyä tai margariinia)

1
Murenna hiiva lämpimään maitoon ja sekoita joukkoon mausteet. Lisää puuro ja rasva. Alusta jauhot taikinaan. Jätä taikina melko pehmeäksi.
2
Nostata taikina kaksinkertaiseksi.
3
Leivo taikinasta pyöreitä sämpylöitä ja anna niiden kohota.
4
paista 225-asteessa noin 8-10 minuuttia.

Näitä sämpylöitä lapset aikanaan saivat kelkkamäestä tultuaan punaposkisina ja hupenivat sen siliän tien.
Posted by Picasa

1 kommentti:

Harakka kirjoitti...

Kiitos taas hyvästä sämpyläohjeesta, tätä mun pitää koekilla, puuroa aina joskus kuitenkin jää.
Tuntuu vaan hyvältä ohjeelta!

Tuorein postaukseni

Kesä, kesä, kesä!

Pyörrän pahat sanani, paistaa aurinko? On sitä odotettukin miljoona päivää, kuukautta, vuotta! No ei nyt sentään, mutta kun on tottunut siih...