perjantai 15. heinäkuuta 2016

Kalamuistoja...Kesämökin ahvenet.

 Polvi taas temppuilee ja siksi ryhdyinkin ajan kuluksi plaraamaan kuva-arkistoani.
 Osasyynä arkistossa penkomiseen on sekin, että alkoi mieli tehdä kalaa ruuaksi...  Reseptiehdotuksia ois hakusessa.
 Mennyttä on haave että saisi itse ongella onkia ahvenia. Onki on kuin muinaismuisto varaston hyllyssä. Tarpeeton, voisi sitä tarjota kirpparilla, ehkä? Kaupan pakastimeen tai kalatiskiin siis   joudun turvautumaan. 
 Vaikka onkijat ovat vaihtuneet niin onneksi tuoretta kalaa saa kaupan tiskiltä. Valmiiksi perattuna ja fileroituna, jopa grillattu jos tahtoo? Mutta miksi sitä ohittaisi sen ihanan tuoksun kun on fileelle ripotellut suolaa, tilliä ja valkopippuria. Kuorruttanut ehkä? Voi sulaa pannulla kullan väriseksi, lasket kalafileen hellästi ruskistumaan muutamaksi minuutiksi per puoli. Sitten nousee se tuoksu! Se on sellainen että alkaa nälkäisiä saapua pöydän ympärille malttamattomina... - Joko on ruoka valmista?

 Olkoon se kala sitten oman järven ahventa, haukea tai kasvatettua lohta, kalaruoka on sitä oikeaa kesäruokaa. Kevyttä kun mikä. Saadaan kaikki ne hivenaineet vitamiinit ja makuhermoilla on juhlat.
Tälläkertaa minulla on valmistumassa ihan tavallinen kalakeitto Norjan seistä. (Ans kattoo mimmosta siittä tuleepi )

Tähän postaukseen annan kuitenkin ajankohtaisen kesämökkiläisen ahvenet ohjeen. Tuttu varmaan, mutta kertaus on opin äiti... Näin se tehdään:
 Kesämökin ahvenet

500 g ahvenfileitä
75 g piparjuurituorejuustoa
3 rkl tillisilppua

Leivittämiseen:
½ dl korppujauhoja
½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
valkopippuria

Paistamiseen:
voi-öljyseosta.

1
Mausta ahvenfileet ripauksella suolaa. Sivele fileille vähän tuorejuustoa, tilliä ja paina kaksi filettä vastakkain. Kääntele ahvenet maustetuissajauho-korppujauhoseoksessa. 
2
Kuumenna paistinpannulla voi.öljyseosta ja paista ahvenfileet molemmin puolin kullanruskeaksi.
Valmista!

 Leivänteko on kesällä aikamoinen urakka.. Kuumaa kun uunin luona haluaisi välttää mahdollisimman paljon.  Laiskuuttani tässä yksi päivä iltamyöhällä välähti että millaista ranskanleipää tulisi jos taikinan jättäisin yöksi jääkaappiin? Niinpä sekoittelin veteen, ( 3 dl sitä vettä) hiukan suolaa, hunajaa, pussin kuivahiivaa. Annoin vähän kuplia, ja sitten kaivelin eri pusseista jauhoja.. Vehnäjauhoja, spelttijauhoja, sämpyläjauhoja. Määriä ehkä noin 1½ dl kutakin.. Sekoittelin puukauhalla löysänsutkeaa taikinaa.. Viimeksi lisäsin vielä vehnäjauhoja ja juoksevaa leivontamargariinia. ( Että irtosi vuoan seinistä.)
Sitten vaan elmukelmulla peittelin ja itsekkin painuin unten maille. Aamulla kaadoin taikinan voipaperilla suojatulle pellille ja laitoin pellin kylmään uuniin. Käänsin uunin aika kuumalle ja kurkkasin välillä mitä uunissa tapahtuu? Tapahtuihan siellä. Leipä kohosi ja ruskistui. Parikymmentä minuuttia ja leipä oli valmis!

Aamukahville sain vastaleivottua leipää! Suosittelen.. 
Määrät mitä laitoin on ihan mututuntumia, jokaisella kokilla kun on ne omat mitat. Rohkeasti vaan tekemään.


Hyvää kalaonnea toivottaen

Maireanna

7 kommenttia:

http://tuijankortteilua.blogspot.com kirjoitti...

Mä en tykkää muusta kalasta kuin lohi. En oo oikein innostunut tekemään kalasta juuri mitään. Savustettu lohi on hyvää (isäntä hoitaa sen) ja kalasoppa, sitä saa kun käy jossakin muualla syömässä, esim. miniämme tykönä :)

http://tuijankortteilua.blogspot.com kirjoitti...

Oletko liittynyt blogini jäseneksi, liityin sinun blogiisi.
Laitan tän toisen kommentin, kun ekaa ei näy missään !!!

Hannele på Hisingen kirjoitti...

ahven on hyvää, sukua räkäkiisken kanssa, sama hyvä valkea liha, lapsena paistpon.

http://hannelesbibliotek.blogspot.se/

Hannele på Hisingen kirjoitti...

http://hannelenparatiisi.blogspot.se/

(pakko olla sisäänkirjoitettu tänne kommentoidessa)

Maireanna kirjoitti...

Kiitos kommenteista.. niinhän se on, makuasioista kun ei voi kiistellä :-) Minä esim. en tykkää simpukoista ostereista ja muutamasta muusta vaikka kaikkiruokainen olenkin. Joku ei tykkää mykykeitostakaan, mutta minulle se on kerran vuodessa herkku. Hmh.

annekatariina kirjoitti...

Kiitos hyvistä resepteistä.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Kiitos vierailustasi blogissani. Onpa täällä kaunis blogi, samoin tuo toinen blogisi on ajatuksia täynnä. Ihanaa viikonloppua sinulle.

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...