sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Kurkumaa sämpylöihin....

 Ulos en lähde kuin pakosta! Jos sälekaihtimia raottaisin,  niin ei siellä ihmisiä näy  liikkumassa... siis ne muutkin ovat sisätiloissa jos suinkin on mahdollista. On tullutkin tehdyksi monenlaisia pikkuhommia, esim. kirjahyllyn raivaus on vieläkin kesken. Olen kantanut monta kassillista kaupungin kirjaston vaihtohyllyyn. Sieltä saa ottaa ken haluaa ja kiinnostaa, ihan ilmaiseksi, ihan omaksi. Ja kyllä sieltä näyttää kirjat saavan omistajansa, nytkin oli tyhjä hylly. Mutt ei hätiä mitiä, vielä on tulossa jahka valkkaan...

Se kirjahyllybrojekti on yksi pikku homma. Sitten rovihten korulaatikon. Jätän vain Kalevalakorut ja aidot korut. ( No hehehh, niitä kun mulla muka paljoa ois, muutama sormus vain ja niitäkin pitää isontaa kunhan rahaa liikenee..)

Ja mikä ois kolmas brojekti? Hm. Eiköhän selkene jossain vaiheessa. Tarkoitus on että tavaraa ei ole liikaa vaikka komeroita on. Oisko se kolmas brojekti vaatekaappi? Pahalta näyttää.

 Talvipakkaspäivinä olen lueskellut niitä omia kirjoja. Yhdestä innostuin ihan huvikseen, oisko nyt aika kiinnittää huomiota syömisiinsä?  Että ne olisi oikeasti terveellisiä, ja värikkäitä. Kyllä se on niin että viimeistään kevättalvella on keltainen noussut ykkösväriksi.

 ..ja sitä löytyy nyt jo hedelmävadiltani.  Ja ihanaa, radiosta tulee parhaillaan Susanna Vainion ohjelma Lakatut varpaankynnet ! Nyt jos koskaan, tulee kesäfiilis! Näistä hedelmistä kun surautan smoothien, juon sitä silmät kiinni... missä olen... no kesässä!

 Keltaista teemaa noudattaen, sitä omassa kirjahyllyssä lojuskelleesta kirjasta sain vinkin. Netistä löysin lisävinkkiä, jonka ohjetta noudattaen," siis melkein, " leivoin eilen Kurkumasämpylöitä. Kas kun se kirja: James A. Duken kirjoittama kirja Parantavien ruokien opas, kertoo tälle hetkelle paljon puhuttua aihetta terveydelle tärkeistä ruoka aineista. Siellä nousi ykkösiksi INKIVÄÄRI ja KURKUMA. esim...
Kumpikin ruokamauste ovat tulehduksia jo kolotuksia vähentävä, jopa poistava.. kirjan mukaan. Huomasin Somessakin useita juttuja samasta aiheesta. siis keskustelua herättävää..?

Tein nämä sämpylät mukaillen, ja yritän muistella mitä taikinaan sekoittelin:

Kurkumasämpylät

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl kurkumaa
1,5 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
n ½ dl ruis-kaurahiutaleita
4-5 dl vehnäjauhoja
1½ dl  spelttijauhoja
1 dl sulatett. voita

Voiteluun 1 muna
Päälle unikonsiemeniä.

1
Sekoittelin lämpimään veteen hiivan, suolan ja hunajan.
Sitten lisäsin kuivat aineet, viimeiseksi lisäsin voin ja alustin hiukan.
2
Annoin kohota n. 20 minsaa..
3
Uunin lämpötilaksi valitsin 225 astetta.
Voitelin munalla ja päälle ripottelin
unikonsiemeniä.
4
Paistoaika 20-30 mnuuttia.
Kannattaa kurkata uuniin miltä näyttää...

#
Oma arvoini sämpylöistä on että makua olisi pitänyt olla enemmän, jotakin pitäisi lisätä, mutta mitä, sen ratkaisen sitten joskus.. Kurkuma eli curry antaa lähinnä mielestäni vain väriä, sitä keltaista. Ei sillä ehkä vielä Astmaa paranneta?

 Näitäkään en saisi polttaa, sanoo päivän media.
Kynttilöistä poltettaessa irtoaa hiukkasia jotka
pahentaa astmaa... en ala!
Pitäneekö alkaa 
 ostamaan
 led-kynttilöitä vastedes..?
En ala!

Killimaaria yrittää bongata tinttejä,
mutta eihän ne tällä pakkasella
hupilentoja tee...
joko niillä on sitten pää paleltunut
jos ne on liikkeellä?
Nälkä on tietysti se
pakko lähteä
käsky...

Tällainen tarina tälläkertaa,
palaan taas pian..

Maireanna

5 kommenttia:

anja kirjoitti...

Mielenkiintoinen tuo kurkumasämpylöiden ohje. Minä käytän kurkumaa melkein jokaiseen liharuokaan. Olen lukenut kurkuman terveellisyydestä ja jotenkin uskonut sen tehoon. Inkivääriä käytän myös, tallinnalaisesta marketista ostin sokerihuurrettuja inkivääripaloja ja niitä ainakin flunssanoireisiin on hyvä imeskellä.

Maireanna kirjoitti...

Olisikohan niitä sokerihuurrettuja inkivääripaloja täällä Suomessa olevissa Tallinnan marketeissa? Kiinnostaa...

Carita kirjoitti...

Kirjoille pitäisi keksiä jotain kivaa uusiokäyttöön, kirjoja löytyy niin paljon, joita olen kasseihin laittanut ja mietinnän alla mitä niillä tehdä.Kohta lähden kauppaan, kun sain autokyydin joten pääsen vihannesten ja hedelmien ostoon pitkästä aikaan (bussila kun ei pääse enää, Kuopiossa pärjää vain jos on auto ja ajokortti). Inkivääriä pitääkin ottaa useampi. Patteritkin on pitkästä aikaan lämpimät ja kotona on mukava olla. Kesää odotan ja varsinkin kevättä kun luonto herää ja linnut tulee pesimään 😻🐣

Maireanna kirjoitti...

Älkää säikähtäko jos luette Bloglovingin;koostetta blogeista mobiililaitteesta, Annantuvassa huomasin oma fibani heti julkaistuani postaukseni, siellä sämpyläohjeeseen oli vilahtanut erheeni, kaurahiutaleita muka 5 dl... taitaisi tulla aika tiukka taikina. No, ei siihen laiteta kuin ½ dl ja ei tavitsisi sitäkään... Minä vaan sooloilin. Sorry :-(

Harakka kirjoitti...

Varmaankin on hyvä ohje ja tuo kurkuma ja inkivääri kiinnostaa myös terveelisyyden takiakin.
Pitääkin laittaa niitä paljon tästä lähtien joka ruokaan, he!
Kirjaa olen koittanut itsekkin lukea nyt enemmän iltaisin, kun nukkuun meen.
On muuten niin vähiin toi lukeminen nykyään jäänytkin, että pitää elvyttää uudelleen sekin taito, hi!
Mutta toivottelen sulle oikein hyvää tammikuuta ja pakkaspäiviäkin!