tiistai 26. tammikuuta 2016

Blinien aikaan...

Eletään taas sitä aikaa vuodesta jolloin kuumenee blinipannut.  No, blinit ovat minulle aika uusi tuttavuus, sillä tein ensimmäiset viime tammikuussa.  Pakkohan se oli kokeilla miltä ne maistuvat, paljon puhutut blinit. Koska en harrasta ravintoloissa käyntiä...( kukkaro sanelee,)  niin teeppäs sitten itse. Sanotaanhan että ne itse tekemät maistuisivat myös  parhailta. Tiedä häntä sitten?
Tuumasta toimeen ja härkää sarvista.

Ohjeita etsin sieltäsuntäältä. Perusaineet näytti olevan hapanmaitotuotteet ja tattarijauho. Ja hiiva.
Osalle sai laittaa vehnäjauhoja. Yksi ohje, (se jolla sitten tein) lykkäsi taikinaan olutta. No, aina se minulta unohtui ostamatta kun se juoma ei kuulu minun ostoslistaani normaalisti ja suoraluku ohitti kaupassakin oluen kirkkaasti! Kolmannella kerralla se viimein tarttui mukaan...
Munia taikina tarvitsi myös, suolaa, maitoa, vähän sokeria. ( Arvelen sen kuuluvan hiivan herättämiseksi?)  Sitten sain viimein taikinan tehdyksi...

Sitten se pisin vaihe. Taikina muhimaan jääkaappiin, mielellään 12 tunniksi. Kurkistin illemmalla mitä taikinalle kuuluu.. ja niinhän se paksusti jakseli, pullisteli kuin mikä! Se hiiva, se hiiva se siellä teki töitä.
Seuraavana päivänä pääsin viimein paistohommiin. Pakko sanoa, että  Floran Kokin salaisuutta kului.. reippaanlaisesti. Blinit imi rasvaa tuhottomasti.  Sain viimein kaikki taikinan paistettua ja..

 ..tämmöttist niistä tuli.

 Sitten ne tykötarpeet, pakolliset sellaiset. En viitinyt pilkkoa suolakurkkuja pieniksi vaan jätin lohkoiksi. Punasipuli ei meillä menesty, sitä pilkoin ihan vähän, smetanapurkin sain mahtumaan kiltakuppiin. Ja hunajaa, tottakai, sitä liruttelin smetanan päälle kunnolla.

Valmista. Syömään!
¤
Tässä lopuksi yksi ohje näihin herkkuihin:

Blinit

4 dl kermaviiliä
25 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1½ dl kevytmaitoa
1½ dl olutta
1 rkl ( sulatettua ) voita
1 tl suolaa
1 ketuainen
1 valkuainen

1
Lämmitä kermaviili kulhossa kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon murennettu hiiva, sokeri ja jauhot.
2
Jätä taikina tekeytymään 8-10 tunniksi.
3
Sekoita taikinaan höyryävän lämmin maito , voisula, suola ja keltuainen.
Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja kääntele se varovasti taikinaan.
4
Paista paksuhkoja blinejä. Kirkastettu voita kuluu paistettaessa, tai kuten minä tein, laitoin 
Floran Kokin salaisuutta.
¤
En tiedä osasinko tehdä niitä oikeaoppisia, Jauhoja jouduin lisäämään ennen paistoa vähän näppituntumalla.. Olisiko sittenkin ollut viisainta käydä esimaistamassa jossain raflassa?
Hyviä näistä kuitenkin mielestäni tuli. Nuoriso tykkäsi.


Tällä kuluvalla viikolla on torilla
Tammimarkkinat.
Pitää se varmaankin viipurinrinkilä hakea?

Terveisin

Maireanna

1 kommentti:

Una R kirjoitti...

Ihanan näköisiä. <3

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...