perjantai 4. huhtikuuta 2014

Lyhyesti kalakukosta ja makuhermoista.


Alkoi tehdä mieli kalakukkoa. Nykyään, keittiötä karttelevana, ostin valmiin kukon ja sylki suupielestä valuen etsin puukon, vanhan palvelijani apuun.  tein avausleikkauksen oikeaoppisesti, haistelin kuorta ja sisustaa..
Jotain puuttui? Ajattelin että kyllä se mikrossa lämmitettäessä tokenee, tuore kukko. Voita päälle ja " nauttimaan", sammuttamaan nälkää. Eipä ei.. maku puuttui, se se oli, se jokin joka puuttui. itse kuoressa.
Täytteessä olisi voinut olla maustetta enemmän, ehkä jopa jotain kalamaustetta? jokatapauksessa, kukko oli pettymys minun makuhermoille.
Ei se auta kuin alkaa tekemään itse, vaikka mikä olisi. Olen huomannut tuon makuhermojen oikuttelun nyt monen kaupasta hankitun ruuan edessä. Siis kauhat taas esille ja taikinat kohoamaan.. niin se on. oma apu, paras apu.. Ja  kalakukon teko-ohje on  tässä:

Tarvitset:
500 g muikkuja tai ahvenia
50 g Pirkka-pekonia
1 sipuli
1 rkl voita
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria

KANNEKSI: annos pirkka-ruistaikinaa
VOITELUUN: Voita


1
Perkaa muikut. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi.
2
Laita voi nokareina vuoan pohjalle. Laita päälle kerros muikkuja, ripottele niille suolaa ja valkopippuria.
Laita myös kerros sipulirenkaita ja pekonisiivuja. Jatka näin kerros kerrokselta.
3
Kauli taikina vuoan kokoiseksi levyksi, peitä vuoka taikinalevyllä. Tee vielä lopusta taikinasta ristikot kannelle ( jos haluat). Pistele haarukalla reikiä taikinakuoreen. Voitele voilla kantta paistamisen aikana muutaman kerran. 
4
Kypsennä patakukkoa 175 asteisessa uunissa reilu tunti,tai puolitoista.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja porkkanaraasteen kera. Muuta ei pöytään paljon kaipaakkaan kuin rasvatonta piimää!


¤
Maireanna

Ei kommentteja:

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...