Silmiini sattui tässä eräänä aamuna leikkuulaudalla kovin keväinen näky. Sipuli, se kitkerä punasipuli,
oli auringon innostamana alkanut työntää vihreää vartta! Juuriakin oli alkanut ojennella, eikö lähellä ihan oikeesti ole yhtään multaa? Yskän ymmärsin ja kaivelin komeron periltä kourallisen vanhaa multaa ja ruukun,
asettelin siihen sitten tuon kevätriekkujan.
Minä en ole punasipulin sydänystävä. Sen kitkerä maku ja tuoksu suorastaan hylkii makunystyröitäni.
Kuitenkin sitä pitää edes yksi olla kaapissa, sillä kun ruokaa laittaa.. sitäkin sipulia tarvitaan.
Ja onhan se kauniin väristä. Mutta mutta..
Muistan kotonani punasipulia olleen kasvimaalla kasvamassa vähemmistönä, kotonakaan ei siis punasipuli ollut se ensimmäinen vaihtoehto. Oikeastaan taisi joulupöydässä olla jotain jossa oli punasipulia..
Kun keräilen vanhoja keittokirjoja niin niiden kirjojen sivuilla tutustuin ensikerran Marinoiduun punasipuliin.
Kun nyt sain postin kuljettamana uuden kirjan, jossa Verna Kaunisto-Feodorow oli koonnut oman sukunsa Reseptien aarteista kansien väliin, törmäsin tähän tuttuun reseptiin tässäkin kirjassa.
Vanha, mutta hyväksi koettu ohje!
Muistin, että tätä voin minäkin syödä, olen pari kertaa kokeillut juuri joulun aikaan. Mutta kun oikein miettii, niin tämä sopii mainiosti vaikkapa pihvien kanssa. Oli ne sitten vaikka täyslihaa taikka jauhelihaa..
Kokeilemallahan se selviää..Ja eikös hampurilaisissa ole punasipulia? Marinoituna se tekisi siihenkin uuden säväyksen..
Ohje on tosi helppo, mutta itse marinoituminen vie aikaa ainakin yön yli, joten se on tehtävä tarjoilua edeltävänä päivänä.
Ja itse ohjeeseen, muistin virkistämiseksi:
MARINOIDUT SIPULIT
2 suurta punasipulia
3 rkl balsamietikkaa
½ dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
2 oliivia
tai 2 rkl oliivien säilytyslientä
1 tl kuivattua oreganoa
Leikkaa punasipulit ohuiksi viipaleiksi.
huuhtele viipaleet siivilässä juoksevan veden alla.
Valmista kastike:
Sekoita lasikulhossa kaikki ainekset keskenään.
Kaada sipuli viipaleet liemeen ja sekoita varovasti.
Anna tekeytyä kannellisessa purkissa yön yli.
Valmista tarjottavaksi.
¤
Luulenpa, että laitan viikonlopuksi jauhelihapihvejä ja sen lisukkeeksi tarjoilen
marinoituja sipuleita. Pihvien kanssa teen perunamuusia..
jos jää, niin maanantaina syödään meillä perunavelliä!
Nam..
Aurinko lämmittää päivisin, mutta öisin pakkanen vielä kovistelee..
Mutta sehän kuuluu tähän aikaan ihan normaalilta.
¤
Nyt aamuhommiin ja sitten ulos!
Kaunista päivää jokaiselle!
Maireanna
4 kommenttia:
Hapossa marinoimalla saa punaispulista ihanan makeaa - hampurilaiselle ihan ehdoton lisuke!
Meilläkin on muuten pari noita kevätriekkujia pussissa odottamassa multaa...
♥aaah, varmasti hyvää!
Minä tykkään punasipulista,ja kuten Minnakin tuolla sanoo,niin hapolla tulee hyvää eli balsamietikalla:)
Minna: kiitos, aina oppii uutta.
Harrastajakokkina ei aina hoksaa jujua. No niinhän se on.. happo tainnuttaa väkevyyden makeaksi. :-)
Riitta Sinikka: On on :-)
Jael: Tänään teen. Onkohan eroa balsamiviinietikalla ja balsamietikalla? Tiedätkö? Minulla olisi balsamiviinietikkaa kaapissa..
Lähetä kommentti