perjantai 31. tammikuuta 2014

Mihin ruoka menee..?

 Perjantaita eletään, tammikuun sitä  viimeistä. Pakkasmittari näyttää kahtakymmentä miinuksella..onneksi ei kukkaro. On nimittäin alettava miettimään kohta kauppaan lähtöä ja mietittävä, mitä tekisi viikonlopuksi?

Kalasta en ole tehnytkään pitkään aikaan. Lohesta saisi kevyen aterian.. ihan ok. Keittoa tai uunissa? Mhmm..  Muikkujakin voisin ajatella, paistaminen ei oikein nyt kyllä erityisemmin  innosta,  ja muikkukukkoa en osaa oikein hyvää tehdä. Yksi  estosyy on myös  kovempaa käsittelyä vaativiin ruuanvalmistuksiin on se, että kädet ovat tulleet taas kivuliaiksi. Nivelrikko etenee.. silloin ei pysty enää niihin suorituksiin kuin ennen. Vaikka haluaisi.. On mentävä sieltä, missä aita on matalin.
Siis kalaa ja juureksia, muutama peruna. Näillä evästyksillä lähden kauppaan ja loput lisukkeen ainekset ideoin paikanpäällä.
Tarkastan vielä maustekaappia, sitruunapippuria pitää ostaa ainakin, se sopii hyvin kalan kanssa. Ai niin, ja sitruunoita, tietty!
( Muuten olen karsinut liiat  mausteet vähiin., Yritän täällä keittiöpuolellakin toteuttaa " hurrikaanimyrskyä", eli:  siivota maustekaapin sisällön  ihan vain niihin muutamiin  eniten käytettyihin  mausteisiin.)
 Lopuille annan osoitteen: biojäte.

Siitä tulikin mieleeni eilenillalla TV 2:lta  tullut Mats Dumelin toimittama Silminnäkijä ohjelma. 
Sen aihe oli suorastaan verenseisauttava aiheeltaan.. Kuinka paljon heitämme ruokaa roskiin! Tutkija Kirsi Silventoinen penkoi kaatopaikalla roskapussien sisältöä ja teki ihan mahdottomia " löytöjä". Ohjelmassa selviteltiin mistä ruokahävikki kaikenkaikkiaan  tulee,-  kaupoista ja kodeista tietysti.

 Määrät vaihteli. Suurperheessä osattiin käyttää edellisen päivän tähteet hyvin, kun taas pientaloudessa hävikki oli yllätys. Avaamattomia paketteja, tai  puoliksi syötyjä ruokia, hedelmiä, vaikka mitä?  Paljon leipää..

Tähän väliin  omaa  kokemusta:  Tässä omassa  yhden henkilön taloudessa on että aiemmin biojätettä tullut hyvin vähän,  mutta nykyisinpä  pussi tuleekin  viikossa täyteen?  Olen  huomannut, että ruoka vanhenee jääkaapissa  entistä enemmän? Syön vähemmän ja en osaa niin pientä annosta tehdä, joten..   Pakastettuna tietysti  säilyisi, mutta ruokapa ei ole silloin enää tuoretta  vaan pakastettua. Lieneekö makuhermoni jotenkin alkaneet käyttäytyä eritavalla..? Se ruuan pitää olla tuoretta, muu ei kelpaa..?

Ruokahävikistä vielä:, kaupat ovat jakaneet viimeistä  käyttöpäivää lähestyviä ruokatarvikkeita
ruokajakeluihin. No onhan se hyvä juttu, mutta kirjavaa käytäntöä se on. Seurakunnat saa sitä leipää kuten raamatussa sanotaan, mutta se muu jaettava on.. hmmh.. aikalailla rupsahtanutta.. Olen kuullut että muilla kansalaisjärjestöillä jakoon tulee monipuolisempaa ruokaa joista osaa tumpelokin.. valmistaa .. ruokaa. Käyttöaikaakin on enemmän valmistukselle?  Lienenkö väärässä, en tiedä?

Taidan olla liian kriittinen tämän aiheen suhteen, joten jätän aiheen enempää murisematta.

Se poikkeus vielä, että Silminnäkijässä näytettiin erästä  viisasta kokeilua. Jos koulussa jäi koululaisilta ruokaa yli, ne myytiin vähän yli euron hintaan lähiasukkaille. Se oli mielestäni tosi hieno juttu! Toivoisinkin  että käytäntö tulisi yleiseksi  ja  pysysyväksi. Oikein kannatettava sellainen idea kuka sen sitten keksikään?

¤
Onneksi vielä omat voimat riittää siihen että voin valmistaa itselle maistuvaa ruokaa.. ja niinhän tuo nuorisokin tykännee. On siitä saanut kuulla useamman kerran, joten uskottava se on.

  Kokkaus on kivaa!




Ihanaa viikonloppua kaikille!

Maireanna

Ei kommentteja: