Helmikuu jäätä vielä kiristää, maaliskuu vasta alkaa sulattaa..
¤
vielä ei siis ole helpotuksen aika. Lämmintä tarvitaan ja takkatulta.
¤
Talviseen päivään ateriaksi sopii parhaiten oikein muheva lihapata, uunissa paistettuna.
Se pitää nälän pitkään. Ainekset jos valitsee läheltä kasvatettuina, niin tietää
mitä ne sisältävät, ilman lisäaineita ne tietenkin ovat.
Tämän ohjeen poimin Valion uudesta Kotiruokaa lehdestä. Sitä kannattaakin
selailla, sillä ihan helppojakin ohjeita lehdestä saattaa löytää.
Minuun nappasi tämä ohje, siitä tästä tulee mieleen
lapsuuden pataruuat kotona maalla -50 luvulla.
lapsuuden pataruuat kotona maalla -50 luvulla.
Siellä juurekset ja kasvikset nostettiin omasta pellosta ja liha kasvoi navetassa, sikalassa ja kanalassa. Kun tuli teurastuksen aika, niin se oli maalla luonnollinen asia...mutta!
Se tuntui minusta aika kamalalta,
vaikka en saanutkaan katsoa teurastusta...
hentomielinen kun olin ja - olen vieläkin..
vaikka en saanutkaan katsoa teurastusta...
hentomielinen kun olin ja - olen vieläkin..
Mutta ohjeeseen:
1 kg naudanpaistia,( sisä-ulko- tai paahtopaistia)
1 pkt amerikanpekonia
2/3 tl suolaa
1 tl sokeria
3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
4-5 porkkanaa
4 dl punaviiniä
10 kokonaista mustapippuria
10 rosee pippuria
2 oksaa rosmariinia
3½ dl vettä
½ tl vehnäjauhoja
2 prk Valion Aura-pehmeä sinihomejuustoa
tai
1 pss Valio Aura murua
2 punaista paprikaa
1
Nosta liha huoneenlämpöön puolituntia ennen valmistusta.
Leikkaa liha relun kokoisiksi kuutioiksi. Viipaloi pekonit.
Ruskista pannulla lihapalat ja pekoni ruskeiksi 2-3 erässä.
Siirrä lihat isoon uunipataan ja mausta suolalla.
Lisää pannulle hiukan rasvaa ja lohkotut sipulit,
puolitetut valkosipulin kynnet,
puolitetut valkosipulin kynnet,
sekä isoiksi paloiksi lohkotut porkkanat.
Paista muutama minuutti ja siirrä ne pataan.
2
Huuhdo paistinpannu punaviinillä jotta kaikki maut tulee mukaan
ja kaada, tai siivilöi liemi pataan mukaan kaikkineen päivineen.
ja kaada, tai siivilöi liemi pataan mukaan kaikkineen päivineen.
Lisää mausteet ja vesi-vehnäjauhoseos. Sekoita.
3
Laita pata uuniin keskitasolle 200 asteeseen. Paista ensin ilman kantta, kunnes ruoka on kiehuvan kuumaa. Peitä sitten kannella tai foliolla ja hauduta 45 minuuttia.
4
Lisää pataan homejuusto. Kuumenna ja sekoita kunnes juusto on sulanut.
Lisää isoiksi lohkoiksi lohkotut paprikat. Alenna lämpö 175 asteeseen.
Jatka kypsentämistä kannen alla vielä 1 tunti.
5
Tarkista suola. Viimeistele pataruoka persiljalla.
Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin kera.
¤
Bonapetit!
Hyvää talvista sunnuntaita!
Maireanna
7 kommenttia:
Tuo namia, joskus laitan puolet sikaa, vähän siihen Karjalan paistin tyyliin
teen päinvastoin, aloitan aina sipulilla pannussa, kisään sutten osa sipuleista kun pata melkein valmis.
Varmasti herkullista!
Kisuliinilla on niin hyvä siinä lankakerän kanssa olla... on niin tyytyväisen näköinen, että on varmaan syönyt sun lihapataasi vattansa täyteen!
Hannele:
Niin varmaan laittoivat kotonanikin useammanlaista lihaa. Saattoipa olla sisäelimiäkin. Maksan muistan olleen tosi mureaa ja hyvää..
Harakka:
Mikäs kissan on ollessa lihapatojen äärellä :-) Eikös ollut sellainen sananlaskukin?
Hei, kävitkö sinä kaipailemassa arabialaisen kakun ohjetta blogissani? Jos sinä olet kysyjä, niin liitin kakun ohjeen sinne kommenttiin, kun en muutakaan keinoa nyt tähän hätään keksinyt.
Ha, haa miten helppoa uudessa Vuodatuksessa olikin korjata noiden vanhojen postauksten linkkejä....nyt löytyy ohje linkin takaa.... jos se et ollut sinä joka kaipasi arabialaisen ohjetta, älä välitä näistä viesteistä.
http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2007/11/arabialaisia-maustekakkuja
Sainpa kivan korttisi postissa. KIITOS. Liityin tietenkin lukijaks. Tuon paistin on pakko olla hyvää. Minä teen aina perinteistä karjalanpaistia, mutta pitääkin kokeilla uutta reseptiä.
Lähetä kommentti