sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Omenahimoa ja Omena-vaniljapiirasta

 Nyt on ollut helppoa keittiössä. Kun tulen kaupasta, niin ei mene kauan kun ropellan omenakorissa. Torilta ostetut kotimaiset omenat! Niitä ei voita mikään. Eikä ne pääse vanhenemaan sillä iltaan mennessä kori on tyhjä? Ne pienet punaiset, miten ne osaakin olla niin hyviä? olen sentään jo oppinut, että ei kannata ostaa kilotolkulla, himo ei tottele, vaan kaik mennee jos.. Ja sitten on vatta kipee?
Muistan lapsena sen, että mieleisin juttu oli omenapuut. Niiden alla lymysin ja piilotin esiliinan taskut pullolleen omenoita. Siihen aikaan oli tytöillä aina esiliinat mekon suojana. Kuinka moni on essua pitänyt lapsena? 
 On jokunen omena sentään päätynyt piiraaksikin asti.

Tämä omppupiiras on ilman vaniljahuntua,
Siis aiemmin tehty ja ..syöty
¤
Kun nyt puhutaan omenasta, niin ruokaohjekkin on omenainen. Tai, paremminkin kahvipöytään tuleva leivonnainen. Omenaanhan sopii hyvin vanilja ja sitä on tässä piirakassa. Ohjeesta tulee namuherkkut  8 hengelle.

OMENA-VANILJAPIIRAS

Pohjaan:

150 g voita
1 dl ruokokidesokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täytteeseen:

2-4 omenaa
½ dl sokeria tai siirappia
1 rkl vettä
1 tl kanelia
1½ dl vaniljakreemijauhetta
4½ dl maitoa tai vettä

1
Vaahdota ensin huoneenlämpöinen voi ja ruokokidesokeri. Lisää muna, hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoittele hiukan että taikinasta tulee tasaista.
Taputtele taikina vuokaan jonka halkaisija on noin 24 cm. pistele taikinaan haarukalla muutama pisto ja paista uunissa vuokaa noin 10 minuuttia. Paistolämpö 200 astetta.
2
Kuori sillä aikaa omenat. Poista siemenkodat. leikkaa pieniksi kuutioiksi.
laita kuutiot kasariin jossa on vesi, kaneli, sokeri tai siirappi. Kiehauta kuutioita noin 10 minuuttia ja anna sitten vetäytyä pieni hetki.
3
Laita jäähtynyt omenaseos esipaistetun piiraan pohjalle. Kaada päälle vaniljakreemi.
Paista piirasta 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Luulen että maistuu teidänkin herkkusuille, täällä ainakin santsina hävisi parempiin suihin!


Lopuksi tässä erään menneen ajan 
herkkusuun ajatelma.

Mukavaa alkavaa viikkoa
toivottaa
ANNA

3 kommenttia:

Harakka kirjoitti...

Omput on kyllä hyviä, ja mä söisinkin niitä mielelläni, mutta maha ei siedä sitä yhtäkään, hö!
Mutta tietty piirakkaa silti onneksi voin syödä ja otankin sulta nyt ton piirakan ohjeen, näyttää niin hyvältä.
Sulle myös mukavaa alkavaa viikkoa!

Maireanna kirjoitti...

Harakka:
Leivotaan porukalla omppupiirakkaa!

Se tuoksu keittiössä..aah.
Ja sitten musta kahvi kaveriksi iltapäivähetkeen..voiko enempää pyytää?

Hallatar kirjoitti...

Ihanat omenat <3
Ja ihana Anna <3