tiistai 17. helmikuuta 2015

Liukasta laskiaista, pitkiä pellavia..kalliita päiviä..


laskiaispulla

Tänään sitten vietetään sitä oikeaa Laskiaistiistaita. Silloin ollaan pulkkamäessä perinteiseen tapaan, mutta uuden  ajan myötä pulkat ja kelkat väistyneet laskettelurinteitten trendikkääseen lasketteluun. Kun ennen ei raha ratkaissut vaan mäki ja kelkka, nyt rahastetaan viimeisen päälle ja ulkoilustakin on tullut välineurheilua. Vaatetus, pelit ja vehkeet maksaa maltaita. Kenellä siihen on varaa? Joillakin on, suurimmalla osalla ei.Ja se kirpaisee ainakin sitä  nuorta jolla ei ole mahdollista hankkia sitä viimeisintä " kun ne on kaikilla muillakin ".  Se onni kun  on vaan niillä jotka ovat  onnistuneet  saamaan kaiken  nyt ja heti.

Muistan erityisen lämpimästi sitä opettajaa -40 luvulla joka vei oppilaansa erääseen taloon ja siellä odotti reki ja heppa. Sen kyydissä me viiletettiin pitkin kylää ja lähijärven jäätä. Saaressa odotti kylältä kerättyjä vesikelkkoja joilla saimme laskea niitä pitkiä pellavia! Taloon palattua nenä haistoi aivan ihanaa pullan tuoksua ja pian saimme hernerokkaa. Jälkkäriksi kiehuvaan maitoon istutetut pullat. Arvatkaa maistuiko?


Silloin paistoi aurinko aina, hanki oli kantavaa, pajunkissat pörhötti rantapusikossa. Omat sukset olivat veljen tekemät mustaksi tervatut leveät sukset. Ne eivät upottaneet pehmeällä hangella ja mäessä minä viihdyinkin tuntikausia, aina yksin mieluummin.. Parasta oli kun jyrkässä mäessä laskin yhden suksen päällä, ilman sauvoja. Taisi olla sitä pula-ajan pujottelua?

Näitä muistellessa,
.. lasketellaan Laskiaista tänäänkin!

Maireanna

Ei kommentteja:

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...