perjantai 14. maaliskuuta 2014

Minna Canthin päiviä ja kahvikakkua..

Kylläpä se tuo aika taas rientää? Ihan hävetti kun näin miten pitkä paussi oli täällä Annan tuvassa! Kun mietin mitä ihmettä minä olen tehnyt tauolla, niin ei mitään merkittävää..
Tietysti kun tarkemmin muistelee, niin siivoushommia, niitä perinteisiä on kyllä tullut tehtyä.
Komeroita kolunnut, pintoja hinkannut ja katsellut että ikkunat on pestävä heti seuraavassa lämpimässä päivässä. perinteisiä kotitöitä siis tehty.
Perinteisistä saa sopivasti aasinsillan ensiviikon keskiviikkona vietettävään  Minna Canthin ja tasa  arvon päivään. Silloin muistellaan Minna Canthia, hänen elämäänsä täällä Kuopiossa. Kirjoittajaa, joka kokosi kirjoihinsa  naisen elämää, ja taistelua tasa arvosta. Oli  loistava esikuva sen ajan sitkeästä naisesta silloin ja on sitä nytkin.. Ja arvostus hänen elämäntyöstään kasvaa vuosi vuodelta.  Huomenna alkaa Minnan päivät, jotka kestävät keskiviikkoon saakka.  Täällä Kuopiossa on erilaisia tapahtumia: voi esimerkiksi kuvauttaa itsensä Minnan salongissa, on  teatteria ja ihmisoikeuksia koskevia  luentoja,  runotapahtumia, luovan kierrätyksen tapahtumia, taidemyyntitapahtumia,  Minnan patsaan seppelöinti,   leivotaan Minnan kahvikakkua ja koululaisillakin on omaa ohjelmaa viikolla.  Ja lippu liehuu salossa. Se on jos mikä, hieno asia.


Tässä rakennuksessa Minna asui ja piti kauppaansa Kuopiossa asuessaan. Onneksi rakennus kuuluu  säilytettäviin rakennuksiin, mutta uhan alla se on päästetty rapistumaan. Uskon kuitenkin että vielä tämä talo saa kukoistusvuotensa kunhan sopivan paksu kukkaro löytyy..

Lauantaina julkistetaan myös Minna Canthille oma postimerkki!  Tietysti  käyn se ostamassa..

Etsin arkistostani Minnan kahvikakkureseptin ja tottakai se on leivottava. Tästä tulee iso kakku, joten varaa suuri vuoka. Ja sitten aletaan leipomishommiin.
Tarvitaan nämä:

2 dl siirappia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl hyvää kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl pomeranssinkuorta ( epäröin, että ihanko rkl-mutta kyllä se sen melkein vaatii.)
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
4 rkl sulatettua voita

1
Vaahdota kerma. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot varovasti toisiinsa.
2
Sekoita kuivat aineet ja siirappi vuorotellen joukkoon. Lisää viimeisenä sulatettu voi.
3
Kaada taikina voideltuun noin 2 litran vuokaan.
4
Paista ensin ½ tuntia 175 asteessa ja sitten ½ tuntia 150 asteessa.

¤
Iltapäivällä minunkin keittiössä tuoksuu Minnan kakku.


Tässä nyky-ajan Minna,
hehehh!
Haluan olla tämänajan Minna, jollakin tapaa...
( ostoslaukku sopivasti muhkeuttaa figuuria )

Maireanna

3 kommenttia:

annekatariina kirjoitti...

Kiitos reseptistä, täytyy kokeilla tuota kakkua kun anoppi tulee sunnuntaina päiväkahville. Kauniita ne Kuopion vanhat rakennukset. Tulen taas kesällä käymään Kuopiossa, ja katsomaan sitä uudistettua torin aluetta. Niin ja syksyllä orkesterimme esiintyy Musiikkikeskuksessa, siitä myöhemmin.

Maireanna kirjoitti...

Annekatariina:
Leivo hyvä kakku, ja pahaa kun ei tulekkaa..
Mukavaa viikonloppua Sinulle!

sanna vehviläinen kirjoitti...

Hei
olisipa hienoa olla Minnan päivillä mukana. Ja ihanan kuuloinen resepti.

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...