torstai 27. kesäkuuta 2013

Hävikistä herkuksi, eli joulutorttupohja kasvispiirakkaan..

Korkea on kesäinen päivä, lämpöä iholla, suolaista hikeä. Kimalaisen pörinää,
pääskysten kirskuntaa,
väriloistoa vihreän keskellä. 
¤

Jos omistaisin  kesämökin,
se olisi pieni ja punainen,
kedonkukkia piha täysi,
perhosia lepattaisi,
kimalainen pörisi..
Riippukeinu omenapuun alla.
Pöydällä pitsiliina,
sillä mehukannu..
 minä,
onnellinen
 oisin..
Hmmh!
¤
Unelmia, unelmia..
                                                                               niitä on aina oltava.
                                                                                 ¤

Mutta tähänpäivään.. Pakastimessa on pitänyt pitää  inventaariota , järjestää  tilaa tuleville mansikoille. Hah! JOULUTORTUN pohjia löytyi. Mitähän näille tekisin? Lisäksi löytyi pari vajaata pakastekasvispussia. Oiskohan näistä piirakkaan riittävästi? 
Ja kuten nykyään usein käy, alan heitellä ruokaan melkeinpä vaikka mitä.  Tähänkin eksyi eksoottislisäyksenä.. appelsiininkuorta!



Tein suurinpiirtein näin:
Ensin kypsensin kolme-neljä minuuttia kasviksia vähässä vedessä johon olin laittanut puolikkaan lihaliemikuutiosta. Laitoin sillävälin paistovuokaan lurauksen juoksevaa Oivariinia ja levitin vuokaan sitten kolme tottupohjaa pehmenemään. Kun pohjat olivat pehmeitä, taputtelin ne tasaiseksi ja vedin korkealle reunoillekkin, koska täytettä tuli reippaasti.

Tässä välissä sitten maustoin kasvikset mustapippurilla, ruokalusikalla hunajaa, basicaa hain parvekkeelta ja silppusin pieniksi. Lisäksi heittelin vähän, noin 1 tl rakuunaa ja salviaa. Ja sitten vielä sitä appelsiininkuorirouhetta 1 tl.

Munamaito:  3 munaa, 3 dl maitoa, vähän rouhittua mustapippuria, 1 tl suolaa,..
Ja ihan kaiken päälle, juustoraastetta.

Takaisin piirakantekoon: 
Uunin olin säätänyt asteille 200 astetta jo valmiiksi.  Kaadoin kasvisseoksen piirakkapohjalle,
tasoittelin ja kaadoin päälle munamaidon. Lopuksi ripottelin paksun kerroksen juustoraastetta ja laitoin uuniin koko hoidon. Paistoin 45 minuuttia.

Silläaikaa  katselin lemppariohjelmaani MENTALISTia ja tuoksu  uunista kieli, että valmista alkaa olla.

Kun seuraavana päivänä leikkasin palan lounasaikaan niin wau! Eipä olisi uskonut että joulutorttupohjat taipui kesäiseen kasvispiirakkaan! Ja niin kävi, että koko päivänä ei tarvinnut huhhailla jääkaapille. Oli niin ruokaisa. lautaselle ei kaivannut muuta kuin vihersalaattia ja juomana meni kivennäisvesi. 

Oli siellä pakkasessa vielä  piparkakkutaikinaakin.. mitähän niistä keksin?

Helteisiä kesäpäiviä toivotellen

Maireanna



Ei kommentteja:

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...