torstai 28. maaliskuuta 2013

Rahkapullaa..

Leipomaan teki mieli, eihän se juhlapyhä muuten tule. Olin viimeksi upottanut käteni taikinakulhoon viimeksi jouluna. Ajattelinpa peräti että josko osaan leipoa enää ollenkaan?
Turha oli pelko. taikina kohosi ja itse pullista tuli niin mahtavia, että oksat pois.
Kun " nuoriso" tuli kahville, niin tuoksu kantautui kuulemma ulos asti :-) Onnistuin siis..!

Ja mitä pulliin meni aineita?

Aivan tavallinen pullataikina pohjana ja sitten täyte rahkaa ja persikkaa silmäksi.

Tarkempi ohje tässä:

5 dl maitoa
50 gr tuorehiivaa
1 kananmuna
2 dl  sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
n.1½ l vehnäjauhoja
200 gr voita ( huoneenlämpöistä ja pehmeää)
kananmuna voiteluun
raesokeria koristeluun

Täyte:
1 sitruunankuori raastettuna
2 rkl sitruunanmehua
1 prk ( 250g) rahkaa
2 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk aprikoosin tai persikan puolikkaita

1
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liouta hiiva maitoon, lisää muut aineet ja lopuksi vehnäjauhot ja voi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja että se ei tartu enää käteen. Jos tarttuu, niin lisää joko jauhoja tai voita. Kohota lämpimässä.
2
Kohotuksen aikana tee täyte:
Pese sitruuna hyvin ja raasta keltainen kuori rahkaan ja purista mehu myös mukaan rahkaan.
Lisää ranskankerma, vaniljasokeri, ja sokeri. Lisää myös muna. Sekoita tasaiseksi.
3
Kun taikina on kohonnut, muotoile taikina pitkäksi 1½ -2 cm paksuksi säikeeksi.
Ota sormilla kiinni säikeen keskeltä, ja toisella kädellä säikeen päästä. Kierrä säije vapaana vapaana roikkuvan säikeen ympäri kierteeksi.
4
Pyöräytä kierre pullaksi uunipellille leivinpaperin päälle.
Jätä kierteen päät keskelle pullaa ja sen alapuolelle. ( Tee näin n.s. kierrepullia)
Jätä pullien väliin reilusti kohoamisvaraa..
Anna kohota 20 minuuttia.
5
Pullien kohottua paina jauhotetulla juomalasin pohjalla napakasti kuopat rahkaa varten.
Voitele munalla, sirottele raesokeria ja lapa lusikallinen rahkaa keskelle kuoppaan.
Sitten vaan lopuksi se persikan tahi aprikoosin puolikas silmäksi.
6
Paistolämpö 225 ja paisto-aika 12-15 minuuttia.
Jäähdytä pullat ennen pakkaamista.

¤
Nyt taidan rauhoittua Pääsiäisen viettoon..mukavaa juhlapyhää sinnekkin!

Maireanna

6 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihania herkkuja. Ihanaa Pääsiäisen aikaa Sinulle.

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Parasta mitä tiedän!

Hanneles bokparadis kirjoitti...

P.S.
unohdit rusinat rahkasta....

Maireanna kirjoitti...

..joku oli vohkinut rusinat ohjeesta :-)

Unelma kirjoitti...

Hienot pullat.

Hallatar kirjoitti...

Herkullisen näköisiä ovat! Uskon, että loistavasti maistuivat. =)