maanantai 20. syyskuuta 2010

RASVASOTAAN JÄRKEÄ...ja SIANKYLKEÄ PÖYTÄÄN.

Viime viikkoina on käyty kuumaa keskustelua siitä, mikä meille on oikein terveellistä, kasvisrasvat vai eläinrasvat? Pekka Puska on saanut puolustautua projektinsa puolesta jonka keulahahmoksi aikanaan joutui.
Ei terveyskasvatussuunta mennyt ollenkaan hukkaan, ainakin kasviksia on opittu syömään paremmin.
Ei siis lyödä kuin vierasta sikaa..tarkoitus oli hyvä ja kannatti.Kunhan nuo juomatavat ottaisi joku ajaakseen parempaan ja terveellisempään suuntaan niin siinä olisi uusi sarka kynnettäväksi.
 Näistä rasvoista oma kokemus on tämä, jos ostan n.s. kevytmargariinia leivänpäälle, niin ennen tai myöhemmin joudun heittämään sen biojätteeseen. Suu ei vaan siitä tykkää! Oivariinia tai voita se olla pitää.
Ruisleipää on pitänyt vähentää joten myös leivänpäälle sitä menee vähän. Leivontaa ja ruuanvalmistamistakin olen vähentänyt, siis niihinkin mnee vähemmän voita tai öljyä. Kyllä se on maku joka ratkaisee, sanon minä.

Ja sitten se ohje tällepäivälle:

PERINTEINEN SUOLATTU SIANKYLKI PUNAKAALIN JA VALKOSIPULIN KERA

1 kg suolattua sianlihaa ( nahkaa ei poisteta)
1 tl suolaa
2  dl vettä
punakaalia
valkosipulia
voita

1
Aseta siankylki vuokaan nahkapuoli ylöspäin. Leikkaa terävällä veitsellä ½ sentin paksuisia viiltoja nahkaan, mutta varo leikkaamasta viiltoa pntaa syvemmälle. Tarkista että liha on tasaisesti vuoassa. hiero suola pintaan ja viiltoihin. Varo kuitenkin suolaamasta liikaa. Ripottele pinnalle ripaus valkopippuria. Lisää vuoan pohjalle vettä.
2
Paista lihaa uunissa tunti jokaista lihakiloa kohden. Aluksi lämpö 175 astetta, mutta nosta lämpötilaa 250 asteeseen muutamaksi minuutiksi aivan lopuksi. Näin nahka rapeutuu riittävästi. Varo sentään käristämättä liikaa! Ota lihaneste talteen.

3
Suikaloi punakaali ja pilko valkosipuli. Kuullota ne voissa. Lisää loraus lihalientä ja anna hautua hetki, mutta varo hauduttamasta liikaa.

Tätä valmistettiin ennenaikaan harvase viikko ja pöytään ei tarvinnut kuin perunat ja ruisleipää uimaan rasvaan! Piimä oli hyvä kyytipoika.

3 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Tuota ohjelmaa en pystynyt näkemään,koska Ylen sivuilla sen näki vain Suomessa,mutta ystävä kertoi siitä.Itse käytän nyt sekä että rasvoja:eläinrasvoja tulee juustosta ja kalasta,ja muut sitten hyvistä öljyistä,mutta margariinia en ole käyttänyt vuosiin!

♥ Hannele kirjoitti...

en pelkää mitään rasvoja :)

Anna kirjoitti...

Yaelian:
Oli aika kiivas keskustelu ja lehdet paahtaa joka päivä! Kalaa
valmistan nykyisin aivan liian harvoin..pitääpä lisätä.Laardia, kovaa rasvaa tuskin enää kukaan syö, paitsi ne munkkeja mussuttavat :-)
Hannele:
Sinulla on varmaan hyvät geenit, tai osaat syödä sopivasti vähän :-)
Onnen tyttö!

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...