perjantai 21. elokuuta 2009

LAMMASKAALI

Syksyllä syödään perinteisesti ainakin kerran kauteen liittyviä tiettyjä ruokia,- jotka kuuluvat ns. sesonkiruokiin. Niihin kuuluu myös tämä lammaskaali, Siitä tuli mieleen laittaa syysideaksi se tännekkin. Tässä valmistusaika on kylläkin pitkä!1,5 kg lampaan etuselkää ja lapaa

noin 5 dl vettä

2 tl suolaa

10-15 kpl maustepippuria

10-15 kpl valkopippuria1

Pyydä kauppiasta paloittelemaan lihat valmiiksi, isoiksi paloiksi. Pyyhi lihat puhtaiksi. Leikkaa kaali pieniksi lohkoiksi tai suikaleiksi. Lado kaalit ja liha kerroksittain noin 5 litran kattilaan ja ripottele kerrosten väliin suolaa ja valkopippuria. Lisää kuuma vesi ja kiehauta, mutta pienennä lämpöä sen jälkeen.

2

Anna lihan kypsyä rauhassa kannen alla miedolla lämmöllä noin tunti ainakin. Jatka kypsyttelyä liedellä vielä 1-2 tuntia- kunnes liha on kypsää ja kaali muhevaa! Lisää nestettä tarvittaessa ja hämmennä varovasti että kaali ei ota pohjaan. Siirrä lammasaali pataan ja laita uuniin 150asteeseen ja siellä se saakin pintaansa hiukan väriä joka lisää makuakin kivasti. Uunissa voit pitää tunnista kahteen.

Ei siis ole hätäkokin fafory! Mutta tätä tekikin vanhanajan emännät työmiehilleen raskaan puintipäivän päätteeksi ja puut toimi lämmönantajana hellalla ja uunissa.

Nyt tästä hyötyy energialaitokset sähkölaskun kasvaessa.

3 kommenttia:

Carita kirjoitti...

Mitenkähän toi lammaskaali sulaisi minun suuhun, pitäisi varmaan kokeilla. Mitenkäs se tuoreeltaan pellosta otetun, ruisjauhon mikä tulee suoraan myllystä niin se ruispuuro :)oikein tehdään?

Anna kirjoitti...

Caritalle: kysyit uutispuuron ohjetta :-) Vettä, suolaa ja vasta myllystä tulleita jauhoja! pitkään kypsytystä ja voisilmä...nam! Kaipaa vain oikeaa maitoa kaveriks..

arleena kirjoitti...

Tämä on niitä sateisen syyspäivän lämpimiä herkkuja

Tuorein postaukseni

Katse syksyyn ja vilkaisu vielä taaksepäin...

 Vettä on lotistanut viikonlopun.. no, eihän se syksy muuten tule?  Tuli muuten melkein laiskoteltua ihan ison käden mitalla koko viikonlo...