perjantai 17. huhtikuuta 2009

HUORJPOEKA /haukimuhennos

Näin jäitten sulamisen aikoihin haukia saa taatusti verkkoonsa kalastaja kuin kalastaja. Silloin ennen vanhaan, hauki oli arvostettu lisä ruokapöytään ja valmistamistapojakin löytyy pilvin pimein. Nykyajalle vieraitakin, kuten tämä. Itse en ainakaan ole koskaan kuullut. Poimin ohjeen tähän keittokirjasta Hyvvee ja hyvän parasta. Kirjoittajina Eila Ollikainen /Sinikka Määttälä ja kuvat Mauno Hämäläisen.
Tämä mainiolta  kuulostava ohje menee näin:

1  kg tuoretta haukea
0,5  l  perunalohkoja ( noin yksi peruna per syöjä)
3      sipulia
        vettä
100 gr  voita
       suolaa
4-5   maustepippuria

1
Kalaa peratessa otettiin myös pää talteen ja laitettiin mukaan kiehumaan.
2
Kala, perunalohkot, sipuli ja suola laitettiin pataan ja vettä lisättiin niin että ne juuri ja juuri peittyivät. Kansi päälle ja annettii kiehua hiljaisella lämmöllä.
3
Kun ruodot irtosivat, muhennos oli valmista.
Vähättelevän nimensä lienee muhennos saaneensa siitä, että voita  käytettiin rantakalaan nähden paljon vähemmän. Voi lisättiin lopussa.

Siis rantakalan pikkuvelj!

1 kommentti:

Harakka kirjoitti...

Hyvän näköistä ainakin!
Mutta mä olen hullu kalansyöjä, kun en tykkää kalasta, mikä maistuu "liikaa" kalalle!
Kalasta tykkään melkein mistä vaan, mutta hauki tekee vähän poikkeusta.
Mies kun sen savustaa, niin sitä kyllä syön, mutta sitten muuten,,,liikaa edelleen maistuu kalalle, mitä mies ei ymmärrä!

Mutta pitäisköhän sitten joskus kokeilla tällasta vaihtoehtoa, ei siinä ainakaan mitään häviä, ja luultavastikkin se on vielä hyvääkin!
Olenhan mä laitanut haukee monestikkin, kun kalamies on mieheni, ja haukia jatkuvasti raahaa kotiin, ja kermalla olenkin saanut sen hauen maun vähän muuttumaan miedommaksi, että voin kyllä tätäkin kokeilla, kunhan mies tästä kalaan lähtee!

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...