perjantai 5. joulukuuta 2008

ARKINEN HIIVALEIPÄ

Tuli taas kaipuu kotileivän tuoksuun eikä siinä auttanut muu kuin kaivaa jauhot
esille.Eipä mennyt kuin tunti, kun alkoi huumaavan ihana tuoksu levitä rappukäytävään naapureitten kiusaksi. Kun olin antanut leivän jäähtyä liinan alla, olikin sitten mukava vetää siivu tuoretta leipää teen seuraksi. Ilta oli taas kerran pelastettu.
Ainetarpeet:
50 g hiivaa
3/4 rkl suolaa
1 rkl hunajaa
5 dl haaleaa vettä
2 dl grahamjauhoja ( tai hiivaleipäjauhoja)
9-10 dl vehnäjauhoja

1
Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi,suola ja hunaja.Lisää grahamjauhot ja melkein kaikki vehnäjauhot( jätä 2 dl leipomiseen)
Vaivaa hyvin ja anna kohota noin tunti.
2
Vaivaa kohonnutta taikinaa vehnäjaotetulla pöydällä ja pyöritä yksi iso leipä, tai 2 pientä. ( Yksi iso kohotessaan uunissa täyttää koko pellin) Taputtele leivälle vähän päälle jauhoja ja nosta pellille kohoamaan.Tee veitsellä pintaan muutama viilto.
3
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipää 15 minuuttia ja laske lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 40 minuuttia.
4
Peitä leipä ilmavasti pyyhkeellä ja anna sen jäähtyä ritilällä.
Posted by Picasa

Ei kommentteja:

Tuorein postaukseni

FLUNSSAAA...

Ruska on mennyt ruosteeseen, ainakin täälläpäin. Tarkoittaa että sade on syönyt värejä ja tuuli pudotellut jo lehtiä maahankin.  Talven tulo...