perjantai 23. tammikuuta 2015

Pitkästä aikaa kotipullaa..!


Aika rientää huimaa vauhtia ja nyt sitten  loma bloggaajalle häämötää. Olen totaalisesti unohtanut kokkauksen, ostanut mitä mieli teki ja nyt on terästäydyttävä. eihän kenenkään kukkaro kestä jatkuvaa herrastelua, ei ainakaan minun.

Millähän aloittaisi päivityksen?  Kun kahvilla aamukin alkaa, niin aloitetaan täällä kahvipullalla.
päivän lehdessä oli juttu terveellisestä, maistuvasta pullasta. Perusidea siinä jutussa oli se, että taikinaan saa lisämakua taikinajuuresta. Niinhän se ruisleipäänkin maku saadaan, etteikö sitten pullaan. Tein miten lehdessä neuvottiin, mutta mielestäni juuri oli liian paksua. Niinpä ohjeeni on mallilla minä ja suosittelen kokeilemaan tätäkin.

Löysin hyllystä tuoreluumuja ja napsin syödä niitä kunnes älysin viipaloida loput taikinaan.
( Arvaatte mitä luumut vaikutti ruuansulatukselle...tyhjää tuli :-) Ei passaa syödä montaa..
No se oli se juttu.

                                         Peruspullataikina

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1½ tl suolaa
2 tl jauhettua kardemummaa
1 muna
n. 14 dl vehnäjauhoja
200 gr voita

1
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva maitoon.
2
Lisää sokeri, suola,  kardemumma ja muna.
3
Lisää jauhoja vähin erin  ja
loppupuolella alustusta pehmeä voi.
4
Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja käsistä,
tuntuu hyvän pehmeältä, se on valmis kohotettavaksi.
5
Kohota lämpimässä huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi.
Pyörittele sitten pellille mieleisiäsi pullia.
6
Kohota jälleen, sillä aikaa lämmitä uuni 225 asteeseen.
Voitele pullat vatkatulla munalla johon laitat ripauksen suolaa..
(Antaa makua )
7
Ripottele runsaasti raesokeria pullien pinnalle ja paista kullanruskeiksi.

Valmista!



Minun pulliin tuli täysviljavehnäjauhoja,
paloina luumua,
ja juuren tein löysän taikinan,
annoin se rupista tunnin.
Sitten lisäsin vasta kaikki ainekset.

Silloin pulliin tuli vahvempi maku
ja tumma väri täysvilja vehnäjauhoista.







Kuten näkyy, kaakaokuppi on tyhjä
ja tuore pulla oli namia!

Nähdään pian!

Maireanna

4 kommenttia:

Harakka kirjoitti...

Vautsi, tota pullaa pitää tehdä ja aika piankin!
Meinaan alkoi tehdä oikeesti miei uutta pullaa, ja jos siitä saisi vielä terveellistäkin, niin jippii!

Maireanna kirjoitti...

Harakka:
Kiva että olet palaillut tänne blogimaailmaan.. Minulla on meneillään oikea kriisikaika ja en tahtoisi ottautua mihinkään. Harmittaa yksi asia niin että!
Mutta. Eiköhän tästä selvitä ja kaikki on taas kuten ennen, eli: sitä harmaata arkea kaikki tyyni.

Marianna kirjoitti...

Voi että alkoi tehdä pullaa mieli! Tuoksu tulee melkein tänne asti, joten taitaapa olla leipomisen paikka edessä :)

Hyvä Mieli kirjoitti...

Tänne asti tuntui pullantuoksu, kun kuullosti niin hyvälle!! Mukavaa helmikuuta;)

Tuorein postaukseni

Juhannuksen aikaan pitäisi kukkien olla parhaimmillaan?

 Vaan ovatko? Kaikki on myöhässä kuukauden. Kevät jäi jonnekkin välille. Linnutkin huomasi sen. Onneksi läheisen torin koristeomenapuut k...