perjantai 28. helmikuuta 2014

Laskiaisena rasvarieskaa..


Tuleva sunnuntai on sitten se ratkiriemukas laskiaissunnuntai, mutta nytpä  taitaa lumi olla aikalailla kortilla. Niin vähiin se on huvennut..
Mutta lumenpuute ei estä makunautintoja, eipä ei..

 Punaiset posket voi saada vaikkapa uimahallissa, ja kotiin palatessa  odottaa  ne  tutut tuoksut,  laskiaispullaa  ja rieskaa!  Pulla on taatusti  tuttu, mutta onko rasvarieska? Tunteneeko edes kaikki aikuisetkaan tätä rasvaista, täyttävää rieskaa? Kaupoissa ainakaan en tätä ole nähnyt?

Siinämielessä onkin  syytä palauttaa tämä  ohje Annan tuvan alkutaipaleelta Savon murteesta suomennettuna kaikille luettavaksi. Tuo Savon murre kun on aivan kuin Kalevalainen teksti, sitä pitää ajatuksella lukea ennenkuin sen ymmärtää.  Kokeilkaa..?


Rasvarieska

3 dl maetoo
2 dl karkeeta vehnäjaahoo
2 munnoo
2 tl suoloo
150 g läskistä sianlihhoo

Sekottele maetoon jaahot ja anna tekkeetyä noin 2 tuntia.
Ota sianliha käsittellyyn: leikkoo pieniks muruiks ja ruskista.
Lissee suolan kanssa lihat taekinaan.
Kuaja voedellulle uunjpellille ja paesta ravakassa lämmössä nuin puoljtuntia.
¤
Mitä se on:

3 dl maitoa
2 dl karkeita vehnäjauhoja
2 munaa
2 tl suolaa
150 gr sianlihaa jossa on paljon rasvaa
1
Lisää  maitoon munat, suola ja vehnäjauhot. Anna tekeytyä 2 tuntia.
Leikkaa liha hyvin pieniksi paloiksi ja ruskista pannulla kauniin ruskeiksi.
Lisää lihakuutiot taikinaan.
Kaada voidellulle uunipellille ja paista 250 asteessa noin ½ tuntia.
¤
Mukavaa laskiaista!



Maireanna

5 kommenttia:

annekatariina kirjoitti...

Nämäpäs ovatkin aivan uusia rieskaohjeita. Pitäisköhän kokeilla. Minun täytyy vaan muistaa ottaa palohälytin pois päältä, muuten rieskanpaistossa aina piippaa ja ulvoo.

Maireanna kirjoitti...

annekatariinalle:
Tämä ohje on nykyihmiselle varmasti tuntemattomampi. Vanhaan hyvään aikaan tätä tehtiin talvipakkasten aikaan useinkin. Itselläni on monet hyvät muistot siitä.
Tuota paistolämpötilaa on syytä opetella, ja jos kuuma uuni saa hälyttimet piippaamaan, niin hyvä se vaan on että varoittavat!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Kiitos ohjeesta. Nytkö se Laskiainen jo on. Uskomattoman nopeasti päivät vierivät.
Mukavaa viikonloppua sinulle.

Maireanna kirjoitti...

enkulin ksityöt:
kuule enkuli, nyt se on.. Olitko pulkkamäessä? :-)

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥ nam, rieskat on niin hyviä!