sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Aamupuuroa ja mansikoita



Nyt niitä saa,
 Mansikoita!

..suun täydeltä maiskuttaa..

 Kantaa kotiin laatikoittain.
                                                     Kauhoa rasioihin, pakata pakkaseen.
Huomenna se souvi alkaa..Pakastussessio! Rasioita etsitty kissojen ja koirien kanssa yläkaapista ja löytyihän niitä iso vino pino. Luvassa  on pientä kiirettä  alkavalle viikolle.

 Joinakin aamuina kaipaa puuroa.
Kaurapuuro on talviaamujen pelastus, mutta näin kesähelteillä teen kuultavaa
"mehukiisseliä" jonka teen siis mehusta, sokerista ja  maissitärkkelystä.
Sellaisen " loksahtavan" kiinteydeltään.  sitä on mukava lusikoida.

Joskus teen ihan perinteisen mannapuuron tai manna-suklaapuuron.
Vaniljakiisseli on usein tehty kiisseli kesällä. Namnam.

 Torilla alkaa olla jo kohta mustikoitakin. Nämä ovat kyllä jo syöty..kuva onkin viime kesältä...
Taitaa olla pari rasiaa sentään vielä pakkasenperällä, olen säästellyt niitä.
Parvekkeella paloi helteestä muutamia kukkia, mutta Äitienpäiväksi saamani orvokit rehottaa, samoin pelakuut ja petuniat. Opin että tällaisena kesänä ei kannata laittaa muita kuin auringonpaahteen kestäviä kukkia parvekkeelle. Pieni yrttikokoelma näyttää kestävän myös.
Olen napsinut salaatteihin yrttejä jo monta kertaa..

Tänään tein sunnuntailounaaksi täytettyjä paprikoita, uusia perunoita ja hunajalla maustettuja grillikasviksia. Paprikat täytin sipulilla, siitakesienillä ja juustoraasteella.

Paprikat ja grillikasvikset kypsyivät  uunissa samassa paistovuoassa helposti ja perunat kattilassa  vesi suolalla maustettuna, tietenkin. Kun kypsyivät, saivat ne tillihunnun.  Oi kun olivatkin hyviä.

Siinä tämänpäivän menu. Nyt on aika viettää rento ilta..  Palaillaan. Jospa jaksaisin tehdä jotain uuttakin keittiössä mutta näin kesällä ei hellan ääressä jaksa touhuta.  Enimmäkseen helppoja täältä poimittuja kesäruokia. Niitä löydät täältä Sinäkin.

Marjaisia kesäpäiviä toivotellen

Maireanna


torstai 27. kesäkuuta 2013

Hävikistä herkuksi, eli joulutorttupohja kasvispiirakkaan..

Korkea on kesäinen päivä, lämpöä iholla, suolaista hikeä. Kimalaisen pörinää,
pääskysten kirskuntaa,
väriloistoa vihreän keskellä. 
¤

Jos omistaisin  kesämökin,
se olisi pieni ja punainen,
kedonkukkia piha täysi,
perhosia lepattaisi,
kimalainen pörisi..
Riippukeinu omenapuun alla.
Pöydällä pitsiliina,
sillä mehukannu..
 minä,
onnellinen
 oisin..
Hmmh!
¤
Unelmia, unelmia..
                                                                               niitä on aina oltava.
                                                                                 ¤

Mutta tähänpäivään.. Pakastimessa on pitänyt pitää  inventaariota , järjestää  tilaa tuleville mansikoille. Hah! JOULUTORTUN pohjia löytyi. Mitähän näille tekisin? Lisäksi löytyi pari vajaata pakastekasvispussia. Oiskohan näistä piirakkaan riittävästi? 
Ja kuten nykyään usein käy, alan heitellä ruokaan melkeinpä vaikka mitä.  Tähänkin eksyi eksoottislisäyksenä.. appelsiininkuorta!



Tein suurinpiirtein näin:
Ensin kypsensin kolme-neljä minuuttia kasviksia vähässä vedessä johon olin laittanut puolikkaan lihaliemikuutiosta. Laitoin sillävälin paistovuokaan lurauksen juoksevaa Oivariinia ja levitin vuokaan sitten kolme tottupohjaa pehmenemään. Kun pohjat olivat pehmeitä, taputtelin ne tasaiseksi ja vedin korkealle reunoillekkin, koska täytettä tuli reippaasti.

Tässä välissä sitten maustoin kasvikset mustapippurilla, ruokalusikalla hunajaa, basicaa hain parvekkeelta ja silppusin pieniksi. Lisäksi heittelin vähän, noin 1 tl rakuunaa ja salviaa. Ja sitten vielä sitä appelsiininkuorirouhetta 1 tl.

Munamaito:  3 munaa, 3 dl maitoa, vähän rouhittua mustapippuria, 1 tl suolaa,..
Ja ihan kaiken päälle, juustoraastetta.

Takaisin piirakantekoon: 
Uunin olin säätänyt asteille 200 astetta jo valmiiksi.  Kaadoin kasvisseoksen piirakkapohjalle,
tasoittelin ja kaadoin päälle munamaidon. Lopuksi ripottelin paksun kerroksen juustoraastetta ja laitoin uuniin koko hoidon. Paistoin 45 minuuttia.

Silläaikaa  katselin lemppariohjelmaani MENTALISTia ja tuoksu  uunista kieli, että valmista alkaa olla.

Kun seuraavana päivänä leikkasin palan lounasaikaan niin wau! Eipä olisi uskonut että joulutorttupohjat taipui kesäiseen kasvispiirakkaan! Ja niin kävi, että koko päivänä ei tarvinnut huhhailla jääkaapille. Oli niin ruokaisa. lautaselle ei kaivannut muuta kuin vihersalaattia ja juomana meni kivennäisvesi. 

Oli siellä pakkasessa vielä  piparkakkutaikinaakin.. mitähän niistä keksin?

Helteisiä kesäpäiviä toivotellen

Maireanna



maanantai 24. kesäkuuta 2013

Postikortti Suomen suvesta



Lomaterveisiä täältä suloisesta
Suomen kesästä.

Aurinko helottaa siniseltä taivaalta, virvoittava vesi liplattaa houkutellen uimaan ja sinnehhän pulahdetaan oitis!  Kukat kukkii värikkäinä, lintujen äänet taustaääninä.
Voiko muuta toivoa? No, voisi vettä hiukan tulla..ettei nuutuis kaikki tyyni.

Kokki pitää kesälomaa ja  ehkä mietin tässä kustantajaa omaa..  Olisihan jo  aika  saada kansiin  nämä monen vuoden tarinat. . ainakin ajatus on alkanut itää..? Toteutus onkin sitten hikisempi juttu, vai onko?

Mutta nyt nautitaan kesän lämmöstä ensin..  Ihanaa suvisia päiviä jokaikiselle lukijalleni.

Uudet perunat, makeat tomaatit, tuore kala. Ne kuuluvat tähän meidän kesään..

Terveisin

Maireanna

perjantai 21. kesäkuuta 2013

Juhannus

 On käsillä paras aika vuodesta, Juhannus, eli Mittumaari. Se keskikesän juhla, jolloin juhlitaan suomalaisittain valvomalla koko yö enennän tai vähemmän kaarnevaalitunnelmissa. Aurinko  kun ei mene nukkumaan koko yönä, josta  juhannus on saanut nimen  lempinimen  Yötön yö.

 Suomenlippu nousee salkoon aattoiltana klo 18.00 ja se saa liehua salossaan juhannusiltaan asti.
Nuoret suuntaavat tanssilavoille, festareille, saariin veneillä, uinnin ja juhlimisen merkeissä.
 Kaupunkilaiset taas pääosin  kokoontuvat kantapaikoilleen terasseille..jos ei omista kesämökkiä ja rantasaunaa.

Kaikille taitaa kuitenkin olla tärkein tapahtuma juhannusaaton kokon poltto veden äärellä, yöttömässä yössä.
Grilli kuumenee ja sillä valmistetaan ne herkut joista itsekukin  pitää, pihviä , makkaroita monta laatua,  vihanneksia,  kasviksia, jotka  saavat  rusottavan pinnan ja lautaset täyttyy tuotapikaa.

Juomapuoli on juhannuksena hyvin laveaa, vedestä viiniin. Toiset osaa juoda fiksusti, joillakin se karkaa käsistä. Se on sitä Suomen suvea.

Paras asia on savusauna, kellä vielä sellainen on.

 Nokinen,
 musta 

savusta 
on 
saunan seinä,

älä
 siihen nojaudu..

 muuten 
tulee musta kylki 

sitten on
 mustaa molemmilla..

Nyt ei tullut ruokavinkkii,
tuli pieni tarina
tästä meidän suven
suloisesta..

Hyvää juhannusta

Maireanna

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Silliherkkua juhannukseksi.

Helteillä hikoaa.  Nestetasapaino menee sekaisin ja siitähän seuraa  tietty, nestevajausta.

Nuorten trendikkäitten  katu uskottavuuteen kuuluu pitää kivennäisvesipulloa kädessään ja se jos mikä on tervettä muotia se.

Mutta ne vanhukset. Hoippuvat kävelysauvojen varassa valitellen huonoa oloa.

On muistissa minullakin kun olin toipumassa  monista leikkauksista. En muistanut, enkä olisi jaksanut taskussa pitää juomapulloa, kunnes lääkäri neuvoi. Pullo on oltava mukana ja siihen vaikkapa pieni lusikallinen suolaa.. siis siihen veden sekaan, tietty.. Otin opikseni. Eikä ole sen jälkeen huimannut kaupungilla eikä yleensä lenkillä ollessa.
Sitten se nälkä. Sekin häviää helteellä? Mutta olen senkin oppinut että vaikka ei olisi nälkäkään, niin viipale silliä tekee hyvää. Olo kohenee.. kunhan muistaa juoda vettä tahi mehulla laimennettua vettä tarpeeksi. ( Se aina jää minulla vähiin..valitettavasti. Oppimista vielä on )

Tässä tulee taas yksi silliohje,  sillä niitähän ei ole koskaan liikaa, vai onko?

Tarvitset:
2-3 ruodotonta sillifilettä
2 sipulia
1 prk raejuustoa
n.1 dl hienonnettua ruohosipulia

KASTIKE:
3 dl kuohukermaa
2 rkl etikkaa
1-2 tl sokeria
ripaus valkopippuria

1
Leikkaa silli pieniksi kuutioiksi. Silppua  kuoritut sipulit.  Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se etikalla, sokerilla ja valkopippurilla.
2
Sekoita kastikkeen joukkoon sillikuutiot, raejuusto ja ruohosipulisilppu.
3
Anna maustua kylmässä.
tarjoa uusien perunoitten ja ruisleivän kera.
¤
P.S. Juomapuolen jätän viisaampien mietittäväksi.. Hauskaa Juhannusta!

Maireanna

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Särkitartar


Leppeä kesäinen iltapäivä. Laineen liplatus. Veden tuoksu. Lokkien kirkuna. Ja katse kohti horisonttia. Mitä voi toivoa muuta?

Nyt nappaa, koho sukeltelee? Kalaa  on tulossa! Jippii..

Tätä sessiota saadaan  nähdä järvien rannoilla tänään ja aina, kautta aikojen. Vaikka aika muokkaa maisemaa aikojen saatossa, kuten tämäkin kuva osoittaa..vanha kuva  on Kuopion satamasta.
Rantoja kuitenkin aina löytyy innokkaille onkijoille. Saadaan ahvenia, särkiä, tuleepa isompikin kala!

Särki. Sitä ei oikein arvosteta, mutta kala sekin on, ja hyvää siitäkin saa ruokapöytään.
Etsin ohjetta särkikalasta ja sainpa etsiä? Aika harvassa oli ohjeet. Löysin sentään tämän
kokeiltavaksi.  Siis huomio kalamiesten kotihirmut, tässä tulee ohje SÄRKITARTAR:

4 pulleaa särkeä
1 rkl karkeaa suolaa
rouhittua valkopippuria
tuoreita tillin oksia
3 rkl kevytranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
2-3 varrellista tai kevätsipulia hienonnettuina
2-3 hienonnettua tillinoksaa
salaatinlehteä
4 viipaletta ruisleipää
rouhittua mustapippuria

1
Perkaa, huuhdo ja kuivaa särjet. Leikka ruodottomiksi ja nahattomiksi fileiksi.
Laita särkifileet matalaan astiaan. Mausta ne suolalla ja valkopippurilla.
Ripottele päälle hienonnettu tilli.
Anna maustua jääkaapissa muutama tunti.

2
Pyyhi suolautuneet fileet puhtaiksi ja hienonna ne  aivan pieneksi silpuksi terävällä veitsellä tahi monitoimikoneessa.

3
Sekoita hienonnetun kalan joukkoon ranskankerma, sitruunanmehu sekä hienonnetut sipulit ja tilli.

4
Levitä lautasille salaatinlehtiä. Jaa kalamassa neljään osaan ja nosta ruisviipaleitten päälle.
Rouhi pinnalle mustaa pippuria.
Nosta leipäviipaleet salaatilehtien päälle.

¤

Eipä uskoisi että kala on särkikala.. täydestä menee..kelpaa vaativammallekkin kulinaristille!