sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Omenaa ja punakaalia haudutettuna..


Omenat tuoksuvat kaupan HeVi osastoilla ja toreilla. Hintaluokka jokaiselle kukkarolle sopiva.
Kyllä minä olen niitä kantanutkin kotiin melkein selkä vääränä..luulisi lääkärin pysyvän loitolla?
Eikös se vanha sanonta ollut että syö omena päivässä? Entäs kun syö enemmän..?

Jos omistaisin omenapuun, en varmaan muuta kaipaisikaan. Luulisin. Ainakin se vähentäisi kauppakantamusten osalta paljon..
Muistan lapsena kotona, että söin aikapaljon omenoita, olin usein puun alla lymyämässä.
Ja söin aina omenat kantaa vaille? Siemenetkin! Ei mitään hukkaan.
Aika on muuttunut ja omenapuutkin taitavat olla jo raivaustraktorin runtelemat. En ole käynyt kotona vuosikymmeniin, sillä siellä on vallassa uusi , vieraampi sukupolvi. mennyt aika ei palaa..

Mutta, tämänpäivän ohjeeni.
Selailin Lorenza De Medicin kirjaa Paratiisin hedelmät ja alkulehdiltä jo löytyi tämä, ajankohdalle sopiva ohje.

OMENAA JA PUNAKAALIA HAUDUTETTUNA

1 pieni sipuli
3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 kg punakaalia ohuina suikaleina
6 kiinteää omenaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
1
Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä suuressa paistinpannussa.
Lisää kaali ja hauduta miedolla lämmöllä noin puolituntia.
Lisää tarvittaessa vähän vettä, jotta seos pysyy kosteana.
2
lisää kuoritut, neljään osaan lohkotut omenat, joista on poistettu siemenkota.
Jatka kypsentämistä 10 minuuttia.
Mausta maun mukaan suolalla sekä pippurilla.
Sekoita hyvin.

3
Tarjoa kuumana sian tahi lampaanlihan, tai riistan lisäkkeenä.


Kylmä hiipii hiljalleen. Talvi tulee.
Sataisi lumen pian, sillä silloin pimeys lannistuisi hetkeksi.
¤
Mukavaa ulkoilusäätä
toivottaa
ANNA

1 kommentti:

Harakka kirjoitti...

Tämä onkin varmasti tosi hyvää lisukkeena.
Täytyypä taas ottaa ohje talteen.
Meillä on omppupuita kolme, mutta mä en voi silti niitä syödä, mikä tosi paljon mua harmittaakin.
Maha ei vaan siedä.Kypsänä kyllä vähän voin syödä, mutta tuoreena en voi.
Hyvää alkavaa viikkoa sulle Anna!