sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kaalikääryleitä kanttarellitäytteellä.


Lauantai oli pitkästä aikaa kokkailupäivä. Nuoriso ei tykkää kaalista, mutta minä tykkään! Ja nyt päätin sitten  tehdä kaalikääryleitä kanttarellitäytteellä.  Ne ovat niin hyviä että mielestäni ne ovat oikeaa gurmeeruokaa, vaikka ovatkin vanhaa perinneruokaa. Uudistin kääryleitä nykyaikaan siten että valkokaali muuttui savoijinkaaliksi. Jauhelihan olen myös muuttanut soijarouheeksi. Muuten ohjeen muut ainekset ovat melko perinteiset.


Torireissulla ostin kanttarelleja, lähikasvattajan luomuporkkanoita ja avomaan kurkkuja. Sipulinippu ja uusia perunoita vielä, ja sitten kotiin kokkaamaan!


Ohje jota päätin noudattaa, on viime vuoden Kevyt kokki lehdestä . Savoijinkaali kuulosti kevyemmälle kuin valkokaali ja voisikohan se olla myös parempi myös ruoansulatuksen kannalta? Päätin kokeilla.

Nämä tarvitset:
1 iso savoijinkaali ( paino noin1½ kg)

TÄYTE:
2 salottisipulia tai pieni keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl rypsiöljyä
2 dl puhdistettuja paloiteltuja sieniä, esim kanttarelleja
2 dl soijarouhetta
4 dl kasvislientä
( itse laitoin puolet kasvis, puolet kanalientä)
1 muna
½ tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
( hienonnettua kypsää kaalia)
2 dl keitettyä täysjyväriisiä tai ohraa ( johon lorautin kypsymisen lopussa valkoviiniä 1 dl )

PINNALLE:
2 rkl siirappia
2 tl rypsiöljyä
 VUOAN VOITELUUN:
1 rkl öljyä

VALELUUN:
kaalin keitinlientä

1
Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Irrota kaalista lehdet. Kiehauta kattilassa runsaasti vettä ja kypsennä lehtiä vedessä vain noin 3 minuuttia. Savoijinkaalia ei tarvitse kauaa kypsentää, sehän on kevyempi kuin valkokaali, jota on kypsennettävä kauemmin. Nosta kaalinlehdet pyyhkeen päälle kuivumaan.
2
Valmista täyte; kuori ja hienonna sipuli.Kuullota sipulia pinnoitetulla pannulla muutama minuutti ja lisää sienet. Jatka kuullottamista kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.

Lisää pannulle soijarouhe ja kasvis-kanaliemi ja anna porista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Siirrä pannu pois levyltä ja lisää muna, mausteet, ohrahelmet ja hienonnettu kaali.

3
Levitä kaalinlehdet työpöydälle lehden kanta itseesi päin.Veistä veitellä kovaa kantaa ohuemmaksi.
Lusikoi lehdelle täytettä, ja kääri lehti napakasti paketiksi.

Lado kääryleet voidelluun vuokaan. Valuta siirappia kääryleille ja paista uunissa puolituntia.
Valele ainakin kerran paiston aikana kaalinkeittoliemellä.


¤


Kun ruoka alkoi valmistua, tuli uunista aivan taivaallinen tuoksu!


 Tällaiset tuli minun kääryleistä, namhh!

Savon murretta:

Ee mikkää oo nii hyvvee ku oekee laetettu!

2 kommenttia:

pike kirjoitti...

Kaunis ruoka blogi, niitä ei mielestäni ole koskaan liikaa, koska silmilläänkin voi syödä, ihastella ainakin, raikas ja kaunis blogi. Itsekkin kuulun entisiin nuoriin 50-60 luku on paras.Tervetuloa blogiini myös.

Teuvo Vehkalahti kirjoitti...

Kello rientää ja aika kuluu vauhdilla
www.ttvehkalahti.blogspot.com