Siirry pääsisältöön

KASVISKEITTO

Posted by Picasa
Jossakin kehdessä oli tämä aurinkoinen kasviskeitto, jonka oitis leikkasin reseptilaatikkooni talteen.
Nyt oli aika eilen se tehdä ja sanonpa vaan, että maukas keitto! Tv:ssä oli jokuaika sitten juttua ruuasta ja siinä näytettiin todistettavasti, että keittoruoka pitää nälkää poissa kauemmin kuin vaikkapa pihvit ja perunat.
Ja minä olen ollut aivan päinvastaisessa uskossa? Siitäköhän nämä kilot johtuu? Siis ne liiat..
Tämä keitto on helppo tehdä. Ne, jotka eivät ole tehneet tuttavuutta bataatin kanssa aiemmin, nyt kannattaa sanoa sille päivää. Se on mieto, makeahko punertava " peruna", joka antaa hyvän maun keittoihin, patoihin ja laatikoihin.
Nyt siis Aurinkokeiton ohje:

1 iso bataatti
3 keskikokoista porkkanaa
pieni pala punajuurta
1 sipuli ( laitoin kaksi)
1 pieni kesäkurpitsa
2 keskikokoista tomaattia
1 rkl oliiviöljyä
2-3 tl currya
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
½ sitruunanmehua

PINNALLE:
250 gr raejuustoa
2 tl öljyä
paahettua ruisleipää kolmiona tai krutoneina

1
Kuori bataatti, porkkanat, punajuuri ja sipuli. Huuhtele kesäkurpitsa ja tomaatit.
 Leikkaa kasvikset pieniksi palasiksi.Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia hiukan. Lisää loput kasvikset ja curry.
Jatka kuullotusta, kunnes kasvikset ovat saaneet hiukan väriä.
Lisää tomaattipalat ja lisää vettä niin että kasvikset peittyvät.
 Mausta suolalla ja anna kypsyä 15 minuuttia.
2
Kun kasvikset tuntuvat kypsyneiltä, kaada keittolientä pois ( talteen)
ja soseuta sauvasekoittimella ohueksi soseeksi.
 Lisää talteenotettua lientä, mutta jätä samettisen pehmeäksi, joka pysyy lusikassa mukavasti.
Liian löysä keitto ei ole enää kiva.
Mausta keitto sitruunamehulla ja mustapippurilla.
3
Paahda pannulla ruisleipäviipaleita tai kuutioita ja valuta öljy niiden päälle.
Jaa keitto kulhoihin, lusikoi raejuustoa isoiksi saarekkeiksi keiton päälle ja lisää lopuksi kruunuksi  paahdetut leipäpalat.
Valmista, tulkaa syömään!
¤
Aikaa valmistamiseen kuluu  25 minuuttia.  Annoksia riittää neljälle ja kaloreita 255 kcal per annos.

Kommentit

Tarja sanoi…
Täälläkin syötiin tänään sosekeittoa. Bataatista, porkkanasta, sipulista, kermasta ja juustosta tehtyä.
arleena sanoi…
Keitot ovat nyt paikallaan, tämän tyyppistä olen myös tehnyt. Keitot syntyvät minulla usein kaappitarjonnan mukaan.

Kävin poimimassa<tuolta alempaa pizzapohja-ohjeesi. Joku päivä teen sitä
Heli Innala sanoi…
Itse olen monesti tehnyt bataattisosekeittoa samankaltaisella ohjeella. Tosi hyvää!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HIRSSIPUUROA

Joulu ja kova pakkaskausi ovat jättäneet jäljen. Ei hiili, vaan läskijäljen. Muutama lisäkilo entisten painoksi! Olen opetellut ottamaan pieniä annoksia,syödä leipää vähemmän,kasviskeitoihin laitan 5% ruokakermaa ja rasvatonta maitoa.En tiedä meneekö oikein, ainakin tarkoitus olisi keventää.Tämä aasinsiltana tähän puuroon, josta ohimennen kuulin aamutv:stä.Me suomalaiset kuulemma syömme epäterveellisesti, esimerkkinä kaurapuuro. Väite oli se, että kaura lisää limaisuutensa vuoksi limaa hengitysteihin? Aamupuurona suositeltiin hirssipuuroa ja minähän heti tein tuttavuutta tuohon kanarialintumme herkkuu. Ihan kokeilun kannattava homma, suosittelen.Ja tässä ohje ( se on kyllä pussin kyljessäkin)HIRSSIPUURO4 dl vettäripaus suolaa2 dl Risenta hirssihiutaleitaKiehauta vesi, lisää suola ja hiutaleet.Sekoittele ja kypsennä 3 minuuttia.Tarjoile marjojen kera.Lisämuutoksina suositeltiin että vatsalle ystävällisempää olisi syödä ennen pääruokaa LÄMPIMIÄ salaatteja ja kasviksia?

VANHANAIKAISET ETIKKAKURKUT

Nämä ovat nopeat tehdä ennen ruokailua eikä lihota- jos ajattelee joulun kalorisaldoa myöhemmin Uutena Vuotena!
Valmistat nämä vain tunti ennen tarjoilua vähän vetäytymään. Aineksetkaan ei huikaise,ne löytyvät varmasti jokaisen kaapista perustarvikkeista. Siis nämä;

300 g tuorekurkkua
½ tl suolaa
1 dl vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa
3 rkl sokeria
ripaus valkopippuria
2-3 rkl persiljaa ( itse nykyaikaistin ja laitoin tilliä)

Viipaloi juustohöylällä kurkku ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne kulhoon. Ripottele suolaa
päälle. Nosta painoksi jokin sopiva lautanen ja anna vetäytyä noin ½ tuntia.

Tee liemi: Yhdistä veteen etikka, sokeri ja valkopippuri. Silppua persilja myös joukkoon. Nosta paino pois ja kaada liemi kurkkujen päälle.
Sekoita varovasti ja voit nostaa pöytään! Olkaa hyvät!

KOLME SINAPPIOHJETTA

Viikonloppuna valmistin hedelmäkakut.  Edellisenä iltana olin laittanut rommiin maustumaan
hedelmät ja voi sitä tuoksua! Meinasi mennä päähän pelkkä tuoksu. No, haihtuihan se sitten  kakkuaineksien sekaan paistettaessa ja luulenpa, että tuli hyvä kakku. Ei tullut paha kakku.
Mutta tämänpäiväiseen aiheeseen: SINAPIT. Tein tämän ensimmäisen ohjeen mukaan ja nämä kaksi muuta ovat talteen tuonne sinappiosioon.Siellä onkin ainakin kaksi jo jemmassa ennestään.

KONJAKKISINAPPI

1½ dl  sinappijauhetta
1½ dl  sokeria
2 dl kuohukermaa
1 muna
1 tl viinietikkaa
2 rkl konjakkia

Sekoita laakeassa kattilassa sinappijauho ja sokeri. Lisää kerma ja muna.
 Kuumenna koko ajan sekoittaen.
Sekoita kunnes saostuu. Anna nopeasti kiehahtaa.
 lisää lopuksi viinietikka ja konjakki. Jäähdytä ja purkita.

RAUMALAINEN SINAPPI
( Iso ohje)

1½ l sinappijauhoa
1½ l sokeria
1 l kermaa
10 munaa
1 dl balsamiviinietikkaa
1 dl Monet-konjakkia

Sekoita ensin  sinappijauho ja sokeri hyvin  kattilassa.
 Lisää kerma ja munat y…