perjantai 2. heinäkuuta 2010

RANTAKALA

Vanha perinteinen rantakalakeitto kesäillassa tuoksuttelemassa! Vesi ihan herahtaa kielelle. Niille onnekkaille jotka sen voi tehdä, laitan ohjeen kaikkien käytettäväksi. Olkaa hyvä:
- 1 kg kaloja, (muikkuista tulee paras mielestäni..)
- vettä
- 1 kg voita
- 2 rkl suolaa
1
Perkaa kalat ja laita  vähään, suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Kun kalat ovat puolikypsiä, kaada vettä vähemmäksi ja  ropsauta voikimpale kalojen päälle.
2
Sitten se paras ohjelmanumero:..
. se paras vaihe: - tarvitaan nuotio! Ja pata.. Siirrä kauhalla varovasti kalat pataan, lisää vettä , arvioi sopiva määrä. Kalojen loppukypsennys nopeasti, sillä nuotiotuli nuollessaan padan kylkiä, kypsyttää nopeasti ja antaa savun aromeita kalakeitolle.
Varo kuitenkin laittamasta liian kovaa tulta, sillä liian kiehuva keitto tekee kaloista huttua, - ja hutunkeitto on ihan eri juttu!
 Tarkista maku, ja sitä pitäisi olla, siitä pitää huolen voi!
Suolaakin pitäisi olla riittävästi- joku kyllä sanoo että liikaa on.
No on minunkin mielestäni.
3
Ennenvanhaan rantakala syötiin sormin ja vanha kuivunut ruisleipä lioteltiin liemessä pehmeäksi.
 Voin kuvitella sen makujen sinfonian, mmh!
( Voe,voe, ihan syömmestä ottaa tuo aatoskii! )

3 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

tekis mieli tulla maistamaan

Herttuanmäen elämää kirjoitti...

Näille sivuille siis ruokasivuille ei pidä eksyä, tulee kerrassaan nälkä! Meillä muksut ei oikein syö nyt mitään.

Maireanna kirjoitti...

Tuttu reaktio :-) Mutta on se pakko aina katsoa mitä uutta
" keittokirjassa"? Tykkään kovasti keittokirjoista ja lehdestä leikattuja ohjeita pursuu vielä joka jemma!