lauantai 27. helmikuuta 2010

KALEVALAISTA PÄIVÄÄ..ja TOHRAPOTTUA

Posted by Picasa
Jopa joutui Pohjolahan
sää suopeanlainen
Tiaiset tiritteli
räystäs puikkoa venytti/
Emäntä aitalle astui
kaiveli kaukalon kuvetta/
paistoi paistin pehmeäksi/
suulle makiaks  maistaa...
¤
Näin runosuoni repesi täälläkin, vaikka vain oli tarkoitus laittaa jokin ajankohtainen ruoka tänne. Mutta ruokaruno, kun ruokaruno ensin eteen halusi.Kuitenkin pääasiana on vanha ruoka, tohrapottu, joka oli minunkin lapsuudessa usein lautaselle ilmestynyt ruoka. Joskus kuulin sitä myös nimitettävän SIEVÄSOPAKSI. Uunissa paistettiin vasikanlihaa, josta tohrapottu tehtiin. Ohje meni muistini mukaan suurinpiirtein näin:

TOHRAPOTTU

½ l leikattuja paistilihoja
150 g sianlihaa
vettä
maustepippureita
1 l perunalohkoja
Ruskistettu paistiliha leikattiin viipaleiksi ja pantiin kattilaan kiehumaan ruskistettujen sianlihojen kera.
Sitten lisättiin vettä, määrää en osaa sanoa, kuitenkin niin, jotta perunat peittyvät.  Tarkoitus on, että ruoka on valmiina "kosteahko"-  Viimeiseksi lisää maustepippurit ja suolaa maun mukaan. Itse tuunaisin senverran, että lisäisin tilliä rutkasti.

4 kommenttia:

Harakka kirjoitti...

Aijai, kun niin makiaks suun tekis, noin hyvä ruoka!
Kun vaan viitteis alkaa tekeen, kun ei oo mikään äkkiä tehty.
Mutta hienon runon olit tehnyt ruokaan liittyen, hieno.

♥ Hannele kirjoitti...

Minä ihan paikan päällä kuuntelemassa oikeeta kanteletta sunnuntaina :)

Anonyymi kirjoitti...

Meillä isäntä tuunaa siihen vielä sipulia, lanttua ja porkkanaa ja on hyvää <3

sanna vehviläinen kirjoitti...

Hei, meillä oli kotona "tohraperua". Se tarkoitti sitä että edellisen päivän ruoasta jääneet perunat ja liharuoan tähteet (palapaisti tai mureke) paistettiin paistinpannulla. Se oli meidän lempiruokaa!

Tuorein postaukseni

Juhannuksen aikaan pitäisi kukkien olla parhaimmillaan?

 Vaan ovatko? Kaikki on myöhässä kuukauden. Kevät jäi jonnekkin välille. Linnutkin huomasi sen. Onneksi läheisen torin koristeomenapuut k...