torstai 21. tammikuuta 2010

KUKKOMAINEN POTTU

Otetaan kassi ja mennään kauppaan. Mutta kas, lähikaupassa ei ollut kuin yksi pieni lanttu, ja vadillinen vanhoja muikkuja. Oli tarkoitus tehdä lanttu, tai muikkukukko. Mitäs nyt eteen?
Pieni idealamppu syttyi. Tee kokeilu.Pakkasessa oli maustettuja perunalohkoja, lihan sain sentään sillä kauppareissulla, ei muuta kuin taikinakulho esiin.
Puolentunnin päästä kukko oli uunissa ja 3 tunnin päästä jäähtymässä pöydällä, kuten kuvasta näkyy.



Lähikuva paljastaa, että pottua ja lihaa oli kukko sisältä. Maustaisin perunoita reippaammin ja lihaankin saa ripotella suolaa. Voitakin laittaisin nokareita sisään, hermostuisiko tuo valkosipulivoista, tuskin.
Ihan syötävää mielestäni: sananlaskukin sanoo, että ennen syö kuin selkäänsä ottaisi.
Jos ohjetta joku kyselee, se tulee tässä:
KUKKO PETOS
Kuori:
7 dl vettä
1½ dl voisulaa
1 rkl suolaa
1½ l karkeita ruisjauhoja
vähän vehnäjauhoja
Täyte:
n 500 g perunalohkoja maustettuina
400 g siankylkeä siivuina
suolaa maun mukaan lisää mausteita
nokare voita
1
Sekoita kuoriainekset tasaiseksi taikinaksi ja alusta taikinasta kiinteä pallo.
Levitä leivinpaperin päälle jauhoja ja tee taikinapallosta kaulimella soikea levy, keskeltä paksumpi.
2
Ripottele taikinalle jauhoja ja lado vuorotellen kerroksittain perunaa ja lihaa siten että päällimmäiseksi tulee lihakerros.
3
Käännä keon päälle soikean taikinalevyn pitkät sivut ja päät. Kostuta taikinan reunat vedellä ja sivele käsin kevyesti painaen saumat yhtenäiseksi kuoreksi. Jauhota kukko kunnolla ympäriinsä.4
Paista ensimmäinen tunti 250 asteessa jonka jälkeen hauduta kukkoa 3-4 tuntia 150 asteessa . Voitele kerran tunnissa voilla kukon pintaa ja laita folio, jonka alla se muhii muhevaksi.
JÄLKIKOMMENTTI: Tulee parempaa, kun laittaa lihaa enemmän, isoina paloina raavasta!
Höh, ei tämä ollutkaan uusi idea. Neljäkymmentäluvulla on pottukukko ollut arkiruoka!

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Jaahas!..hmm...täytyypä tulla maistamaaan "Petosta"..sehän taitaa olla Petosen kanssallisruokaa.....:)

Hannelen paratiisi kirjoitti...

En ole koskaan maistanut..

Jael kirjoitti...

Tulipas hieno kukko.Kukkoa olen pari kertaa maistellut,mutta siitä on jo aikaa...

Maireanna kirjoitti...

Kuten jälkikommenttiin postasin, pottukukko on ainakin täällä Savossa ollut sodan jälkeen yleinen ruoka. Perunaa ja ruista on ollut, sika päässyt lihoistaan m.m. kukon sisuksiin. Jos kukkoja paremmuusjärjestykseen asetan, niin kyllä muikkukukko on paras.
Alkavalla viikolla on Kuopion tammimarkkinat ja siellä on esim kilpa vuoden parhaasta kukkomestarista. Perinneruokaa vaalitaan.
Taidan itse pysytellä oman pesueen mestarina vaan!

Harakka kirjoitti...

Ai, että kun näyttääkin hyvälle!
Nami, on kyllä ihan pakko maistaa, aah nam!