sunnuntai 13. joulukuuta 2009

TALAKKUNOO ja TIRRIPAESTIJA

Posted by Picasa
Joulunaluspäevät
ihan kohtsillään.
Tuvat alakaa olla puhtaeta mattoja vaelle.
Ikkunassa riippuu pumpulit narussa ja tontut vilistää alarenassa ruutua.
Naisväk hiärii keittiössä, tuoksut vaihtelloo yhtenään.
Leipee, pulloo,kahvikaakkuja, pipareita..Makuhermot hykertellöö mielhyvästä.
Mutta näläkä tulloo, suolasen näläkä.. Tiijossa on talakkunata ja tirripaestija.
Minä sillo pikkunen,
mutta nyt mummonakkii on tehtävä
ainaki kerran ennen joolua.. on se nii jiäny mieleen.
Heleppo tehä, eikä tarvii ku vettä, suoloo ja ne talakkunajaahot.
Jos halluut kokkeilla, nii resetti on:
¤
2 dl talkkunajauhoja
½ l vettä
1 rkl suolaa
1
Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja jauhot. Talkkunajauhot turpoavat helposti joten lisää jauhot tunnustellen miten paksua haluat.( Ennen se leikattiin puukolla kun ruokailuvälineitä ei vielä ollut.)
TIRRIPAISTI
Talkkuna vaatii ehdottomasti seurakseen rasvaista sianlihaa tai voita.
Ruskistetaan sopiva määrä sianlihasiivuja, lisää vettä ja suolaa.
Itse olen päätynyt syömään talkkunan nykyisin voisulan kanssa.

5 kommenttia:

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Talkkunasta tykkään, mutta pidän sitä kesäruokana viilin kans..

Rintamamiehen tytär kirjoitti...

Nyt kyllä nousi vesi kielelle. Eipä muistettu siellä Savossa käydesssä ostaa "talakkunata"! Täältä Varsinais-Suomesta sitä ei taida saada, mutta hämäläistä kyllä saa. Se kuuluu tosiaan kesään viilin kanssa tai mustikkapöperönä. Savolaisissa talakkunaksissa on pelkästään ohran jyviä, joita on syksyllä Mikonpäivän aikaan ensin keitetty ja sitten vielä uunissa sopivasti kypsennetty ja jauhettu. Jauhoista saa sitten todellista pikaruokaa, joka sopisi nykypäivään todella hyvin. Anopillani oli tapana valmistaa talkkunapuuroa ainakin aikaisin jouluaattoaamuna. Jouluruoat saivat odottaa iltaa. Minäkin syön puuron mieluummin voisilmän kera.

Harakka kirjoitti...

Näähän vois ollakkin hyviä, varsinkin toi tirripaisti1
Olin tässä kylässä yhtenä päivänä ja siellä emäntä oli tehnyt hyvää välipalaa meille, ja siinäkin oli talkkunajauhoo, tekikin hyvän maun siihen!

Anonyymi kirjoitti...

Ite olen oppinu syömään talkkunaa pennusta asti aamusin voisulan kanssa. Ja teen niin edelleen (en tietysti joka aamu, mutta kuitenki). Ainut miki kelpaa on kainuun talkkuna ja sitä tuleekin sitten raahattua monen saan kilometrin päähän omaan kotiin aina matkoilta.

joulusin terveisin

Tildu

Maireanna kirjoitti...

Helle päevä! Viilijä ja talakkunnoo..( huokaas) Hyvä Rintamamiehen tytär!