sunnuntai 13. syyskuuta 2009

OMENASOSETTA..

Posted by Picasa
Nyt riittää omenoita! Leivonnaisiin ja ruokiin sujauttaa, sekä säilöä, säilöä... Ja mehustaa!
Piirakoita tulee leivottua nyt usein ja kun tein lihamureketta, lisäsin taikinaan punajuurta, paprikaa ja omenaa. Tuli hyvää.
Otsikon mukaan, nyt puhun kuitenkin omenasoseesta.
Wanha kirjani neuvoo näin:
Happoisia omenoita
vähän vettä
1 kg omenasosetta
500 g sokeria
1 rkl haaleaa vettä
1 tl säilöteainetta.
Hanki happoisia omenoita. Huuhdo ne ja paloittele. Keitäne kattilassa vähässä vedessä kypsiksi.
Puserra sihdin läpi ohueksi soseeksi. Mittaa sose ja lisää samanverran sokeria. Keitä, kokoajan hämmentäen kunnes se on kiinteää ja kirkasta. Lisää säilöteaine. Purkita.
Uudempi versioni:
En tee noin vanhanaikaisesti, sillä nämä nykyiset hillot ei mene koko talveksi maakellariin kuten kotona ennen.Nykyisin pakaste on hyvä keksintö, säilöntäainetta ei tarvita.
Paloittelen omenat, lisään hiukan vettä ja laitan sokerinkin heti perään. Annan muhia soseeksi ja purkitan. Hyvää on tullut. Eikä ole kauan joutuneet jonottamaan, kun ovat piirakan katteena. Nam!

3 kommenttia:

Herttuanmäen elämää kirjoitti...

Ahaa taidanpa tulla teille omppuvarkaisiin ;))

Harakka kirjoitti...

Varmasti hyvää omppuhilloa, nami!

Carita kirjoitti...

Hienosti onnistui, kun tein ohjeen mukaan, kyllä on talvella mukava tehdä vaikkapa omenapiirakka :).