sunnuntai 30. marraskuuta 2008

VANHANAIKAISET ETIKKAKURKUT

Nämä ovat nopeat tehdä ennen ruokailua eikä lihota- jos ajattelee joulun kalorisaldoa myöhemmin Uutena Vuotena!
Valmistat nämä vain tunti ennen tarjoilua vähän vetäytymään. Aineksetkaan ei huikaise,ne löytyvät varmasti jokaisen kaapista perustarvikkeista. Siis nämä;

300 g tuorekurkkua
½ tl suolaa
1 dl vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa
3 rkl sokeria
ripaus valkopippuria
2-3 rkl persiljaa ( itse nykyaikaistin ja laitoin tilliä)

Viipaloi juustohöylällä kurkku ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne kulhoon. Ripottele suolaa
päälle. Nosta painoksi jokin sopiva lautanen ja anna vetäytyä noin ½ tuntia.

Tee liemi: Yhdistä veteen etikka, sokeri ja valkopippuri. Silppua persilja myös joukkoon. Nosta paino pois ja kaada liemi kurkkujen päälle.
Sekoita varovasti ja voit nostaa pöytään! Olkaa hyvät!

HOOSIANNA


Kirkoissa on tänään kaikunut Hoosianna. Kynttilät palavat. Harras adventin aika on alkanut. Erikoisesti lapsille aika on jännittävää aikaa, pitäisi osata olla kiltti että pukki toisi lahjoja! Näin oli ennen, mutta entäs nyt? Lapsen usko pukkiin karisee huolestuttavan nopeasti. Luulisin että syynä on tämä tietoyhteiskunnan yletön tiedottaminen. Salaisuuksia ei enää ole.
Kaupoissa toitotetaan ostovetoomuksia räikeästi ja lapsellahan on tuntosarvet pystyssä, tieto selviää mistä ne lahjat tulee..vanhempien kukkarosta. Joulu arkipäiväistyy, salaperäisyyttä ei enää ole. Sääli.

Joulun tuojina säilyy kuitenkin perinteiset jouluruuat ja toivottavasti myös tavat. Onhan sekin edes jotain.
Posted by Picasa

torstai 27. marraskuuta 2008

ANNAN YSKÄNTROPPI

Tuli mieleen kun kaupassa kuuli yskäisiä ihmisiä,
että minullahan oli jossain kaapin kätköissä
se yskänlääkeohje, jonka olen todennut auttavan taatusti aina. Edellisestä tehtailusta oli pullo vielä jääkaapissa jäljelläkin.
Siispä pieni tovi etsimistä ja siellähän se " kotiapteekkikorissa" resepti oli tallessa!

Tässä tarvikkeet:

3 sitruunaa
7 valkosipulin kynttä
500 g hunajaa
2 l keitettyä haaleaa vettä.

Lisää veteen ainekset ja anna seistä 2 vuorokautta.

Siivilöi ja pullota. Säilytä jääkaapissa.

Ota joka aamu tai ilta 1/2 dl verran. Kyllä olo tokenee!
Posted by Picasa

keskiviikko 26. marraskuuta 2008

HELPPO HEDELMÄKAKKU

Nyt voisi jo pakkaseen alkaa leipoa joulunpyhien tarjottavaa. Mielelläni tämän ohjeen laitan kiertoon, sillä viime jouluna tämä kakku hupeni kahvipöydässä hyvällä menestyksellä kiitosten kanssa. Tarvitset näitä aineita:
250 g voita
1/2 dl appelsiinimarmelaadia
2 dl sokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
4 dl vaaleita korintteja
100 g mantelirouhetta

1
Sulata voi isossa teräskattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon marmeladi. Anna hetki jäähtyä. Leivitä noin 2 litran kakkuvuoka. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
2
Sekoita sokeri voikattilaan ja lisää munat yksitellen, muista vatkata reippaasti ettei juoksetu. Lisää joukkoon jauhot, rusinat ja mantelirouhe. Sekoita taikina hyvin.
3
Kaada taikina leivitettyyn vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 1 1/2 tuntia.
Anna paiston jälkeen kakun hiukan jäähtyä ennenkuin kumoat vadille.
Kääri folioon.
Hedelmäkakku on parhaimmillaan muutaman päivän päästä kun maut ehtii "kypsyä"

Mukavia leipomishetkiä kynttilän loisteessa.

sunnuntai 23. marraskuuta 2008

JOULUASKARTELUA

Myrskyisenä sunnuntai-iltana joutaa vaikkapa lasten kanssa askartelemaan. Nämä tontut ovat syntyneet ihan ilmaisista ( tavallaan) tarvikkeista. Kiviä on tullut jemmattua ja kaikki muu kerätty vanhoista, rikkinäisistä joulujutuista.

Näin lapsetkin oppii kierrätyksen idean kuin huomaamattaan!
Posted by Picasa

ROHMU VILJASIILOLLA

Posted by Picasa

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

LUUMUINEN MAUSTEKAKKU

Kaupassa alkaa sortua jo jouluhysteriaan keräämällä aineksia mahdollisiin leipomuksiin.
Niinpä löysin taas itseni hellan äärestä ja tulos on tämän näköistä. Ainekset tulee tässä:
200 gr juoksevaa margariinia
2 dl hienoa sokeria
2 rkl kanelisokeria
2 tl piparkakkumaustetta
4 munaa
2 1/2 dl luumumarmeladia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

VUOKAAN
juoksevaa margariinia ja mannaryynejä ( voitelua varten)


1
Voitele vuoka valmiiksi. Uunin lämpö säädä 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään odottamaan.
2
Vatkaa rasva, sokeri, lisää munat yksitellen ripeästi vatkaten. (Jotta ei juoksettuisi, lisää lusikallisen verran vehnäjauhoja.)
Sekoita joukkoon luumumarmeladi ja jauhoseos.
3
Kaada kakkutaikina isoon jo voideltuun kakkuvuokaan ja paistele noin 45-60 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa.
Voit kuorruttaa mielesi mukaan. Itse sokerikuorrutin( noin desi pölysokeria ja tippa vettä)

Tuli tosi mehevä kahvikakku! Herkkuhiiret testasi herkulliseksi maistiaisissa. Loput meni kiireesti pakkaseen Itsenäisyyspäivää odottamaan.
Posted by Picasa

maanantai 17. marraskuuta 2008

IHANA AAMU

Yllätys aamulla herättyä! Lunta maassa? Toissa yönä vielä satoi vettä kaatamalla.

Silmät aukesi äkkiä ja vuodevaatteet lensi ulos tuulettumaan.
Aamukahvinkin join innoissani mustana vaikka tapanani on käyttää valkaisua.

Päivällä leivoin pullaa jota aioin jo lauantaina tehdä, mutta en jaksanutkaan. Pimeällä siirtää mielellään töitä..


Oispa vielä huomennakin pieni pakkassää ja aurinko pilkistäisi.
Posted by Picasa

sunnuntai 16. marraskuuta 2008

NUKKU-MATIN PERUNASALAATTI

Sade alkoi illalla jatkuen läpi yön ropisuttaen ikkunapeltejä unettavasti. Mutta missähänpäin se Nukku-Matti askaroi kun ei minua joutanut nukuttamaan?
Siinäpä sitten oli joutoaikaa miettiä joulunajan tehtäviä. Taidan ainakin ruokapuolta suunnitella uusiksi.
Onko pakko olla kinkkua 10 kg, entä lipeäkalaa- jota söisi yksi ihminen ?
Yksi ehdotelma kevennykseksi tuli mieleen jota ainakin ennen joulua voisi suositella. Se tulee tässä: ( ohje 5:lle henkilölle)

5 perunaa
3 rkl öljyä
1 iso sipuli ( jos tykkää punasipulista,laita sitä)
1/2 tl suolaa
3 tomaattia
150 gr siemenettömiä viinirypäleitä
1 dl pekaani-pähkinöitä
1 pkt sinihomejuustoa
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku rucolaa

KASTIKE:
3 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rlk sinappia
2 tl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

1
Pese perunat hyvin ja viipaloi ohueksi. Samoin viipaloi sipuli. Laita pellille leivinpaperi, jolle asettelet perunat ja sipulit.Voitele öljyllä, mausta suolalla.
2
Paista perunoita 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.
3
Viipaloi tomaatit ja puolita viinirypäleet. Rouhi pähkinät ja paloittele sinihomejuusto.
Revi myös salaatit sopiviksi paloiksi.
4
Sekoita kastikeainekset keskenään. Asettele salaatit, tomaatit ja viinirypäleet isolle laakealle vadille. Kaada kastikkeesta puolet salaatin joukkoon.
Lisää salaatin päälle lämpimät perunat sipulit ja sinihomejuusto.
Valuttele loput salaattikastikkeesta päälle ja lopuksi pähkinärouhe.

Tällä on hyvä aloittaa joulunajan salaiset puuhat eikä nälkä yllätä.

perjantai 14. marraskuuta 2008

KATOAVA PERUNALEIVOS

Olen tässä pimeyden keskellä etsinyt kissojen (en omista) ja koirien (vain pölykoiria)
kanssa hävinnyttä perunaleivosreseptiä!
Tulikohan se nielaistua silloin jo tuoreeltaan leivoksen mukana?
Oikea ohje varmaan löytyy täältä netistä, joten summamutikka ohjeeseen ei kannata luottaa.
Siihen tuli 4 perunaa keitettynä, survoin hienoksi.
Siirappia taisi tulla 1 1/2 dl,
1 tl leivinjauhetta,
1 tl soodaa
1 1/2 dl sokeria
1 munakin tuli laittaa taikinaan.
Vehnäjauhoja 4 dl.
Mausteesta en muista oliko se inkivääriä?

Sekoittelin ja paistoin 200 asteessa puolituntia. Kun leivos jäähtyi pellillä paistamisen jälkeen, leikkasin paloiksi ja tarjolle laittaessa tomusokerista ja tipasta vettä laitoin kuorrutteen päälle. Löytyi kaapista vielä suklaa muruja kruunuksi.

Suosittelen etsimään hausta oikea ohje, sillä tämä on mutu-ohje tälläkertaa.
Kaikesta huolimatta, hyvää viikonloppua!
Posted by Picasa

keskiviikko 12. marraskuuta 2008

PROTESTIA PIMEÄLLE

Että osasi olla pimeä päivä! Siksi etsin arkistostani värikkäimmän kuvan minkä löysin ja laitan sen ilahduttamaan Annan tuvassa kävijää... Paprika on syntynyt kokin pensselistä
aikoinaan. Katastelen viikonlopun menyytä hissukseen, kaupan tarjouksia kyttäillen.
Kirjapino kyllä vetää tällaisilla ilmoilla kovasti puoleensa, eikä kovasti tee mieli vastustaa vetovoimaa.
Eräs merkkipaalu ohitettiin tänään. Jälkitarkastus polvileikkauksesta antoi tiedon että aikataulussa mennään. Paraneminen on vaan hitaampaa ison revohkan jälkeen. Liikkeelle lähtö on vaivalloista mutta kyllä se siitä ajankanssa paranee.
Posted by Picasa

tiistai 11. marraskuuta 2008

VÄLIPÄIVÄN TUNNELMAA

Tänään pidetään välipäivä köökin puolelta. Kun raotin herättyä ikkunaverhoa, niin päätös syntyi
ihan helposti iliman verukkeita.
Teevesi pannuun ja kuumenemaan. Hunaja esille ja lohduksi leipomaani perunaleivosta
kähvelsin pienen sikareen lautasen reunalle.

Laitan ohjeen tänne , jahka löydän- se hukkui jonnekkin siinä leipomistuoksinassa.

Sytyttelin kynttilöitä valontuojaksi ja uppoudun lukemaan, vaikka koko päiväksi jos hyvin sattuu?
Pitää kaivaa esille myös pensselit ja akvarellit.On aika aloittaa joulukorttien teko.

Ulkona siis sataa, sataa, sataa. Joku koira näyttää juoksuttavan emäntäänsä. Siis koirakaan ei pidä koiranilmasta.
Posted by Picasa

lauantai 8. marraskuuta 2008

SIPULIPIIRAKKAA

Viikonloppu siis ihan tuotapikaa..Tuli sellainen olo, että kasviskeitto tekis nyt poikaa.
Muistin kauan sitten tehneeni sipulipiirakkaa ja nyt kaivoinkin ohjeen esille oitis.
Siispä kokoa seuraavia tarpeita pöydälle:
( ohje 4 hengelle)

Taikinaan

4 dl vehnäjauhoja
150 gr margariinia
3-4 rkl vettä
1/2 tl suolaa


Täyte:
500 gr viipaloituja sipuleita
2 dl vettä
3 rkl öljyä
suolaa
hyppysellinen cayennepippuria
2 munaa
1 dl juustoraastetta

1
Nypi jauhot rasvan joukkoon. Lisäävettä sen verran, että taikina notkistuu. Anna taikinan levätä tunti kylmässä ja levitä sen jälkeen
voideltuun vuokaan märillä sormilla. Pistele haarukalla ja esipaista taikinanpohjaa 200 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia.
2
Keitä keltasipulit hiljaisella tulella vedessä, jonka joukossa on vähän öljyä. Keitä kunnes vesi on haihtunut ja anna lopuksi vähän ruskistua. Lisää mausteet ja anna jäähtyä.
3
Vatkaa munat kevyesti.Lisää joukkoon jäähtynyt sipuliseos sekä juustoraaste. Sekoita hyvin. Kaada seos taikinan päälle. Paista
piirakkaa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Siinä se on! Sopii erittäin hyvin kasviskeittojen seuraksi.
Posted by Picasa

perjantai 7. marraskuuta 2008

OISKOHAN JOULUKUUSEKSI?

Napakka pikkupakkanen siivittää jo 7 viikonpäästä tulevaan joulunaikaan.
Kävelymatkoilla alkaa katsella silläsilmällä pieniä kuusia kun iso ei sovi suunnitelmiini.
Kovin reppana tuo kuvaamani on, mutta suuntaa antava.Ajattelin laittaa ihan vaan parvekkeelle ja ripustan pienenpienet ledvalot.

Aikakausilehdet alkaa pullistella koristevinkkejä lahjavinkeistä puhumattakaan. Alan kaivaa tarvikelaatikon esille tulossa varsinaiset työpajat.

Kyllähän sitä silläsilmällä on liikkeessä kaupoissa että lahjat tulee hankittua lähiaikoina komeron kätköihin pukkia odottamaan.

Entä joululeivonnaiset sitten. Siinä onkin edessä melkoinen savotta! Ostoskärry pullistelee lastattuna leivontatarvikkeilla.

Huomenna on taas leivontapäivä.Piiraita aioin kokeilla.
Posted by Picasa